Datum: 06.06.2023

Na bijna 25 jaar gewerkt te hebben bij DSV zaden gaat onze collega, sales manager Bernard Bles, binnenkort met een welverdiend pensioen. Dat is een mooi moment om even samen te zitten en met een kop koffie en terug te blikken met Bernard op zijn carrière bij DSV.

Werken bij DSV zaden

Bernard werkt sinds 1999 bij DSV en maakt de 25 jaar nét niet vol. “Ik ben in 1999 begonnen bij kweekbedrijf Zelder als sales manager voor de verkoop van mais, granen, grassen en ook groenbemesters. Daarna werd Zelder EUROGRASS en ging ik me richten op de verkoop van recreatie- en voedergrassen en groenbemesters. Na de volledige overname van EUROGRASS door Deutsche Saatveredelung AG werd onze portfolio weer uitgebreid met o.a. granen en koolzaad. Dit was een goede ontwikkeling en het maakte mijn werk ook meteen een stuk interessanter!”

Op de vraag wat Bernard het leukste vindt aan zijn werk als salesmanager zegt hij: “Het contact met mensen, ik ben een mensen-mens. Gezeik, daar heb ik echt een hekel aan. Ik heb bij DSV altijd met plezier gewerkt omdat het een platte organisatie is en er niet zo’n ‘hiërarchie’ is. DSV heeft een heel collegiale sfeer: je helpt elkaar door dik en dun. Daarom vind ik DSV een heel fijn bedrijf om voor te werken."

Wat is het leukste of meest bijzondere wat je bij DSV hebt meegemaakt?

 “De personeelsuitjes van DSV zijn toch altijd echt wel superleuk. Ook het feit dat de aanhang altijd mee mag komen maakt het dat ze zo gezellig zijn. Ik herinner me speciaal het feest waar we naar Zeeland gingen en vooral in de bus terug hebben we enorm gelachen. Het uitje met DSV naar Amsterdam  was ook memorabel.”

Bernard gaat verder: “Er zijn zo vaak van die kleine leuke dingen, zoals nu ook de inwerkperiode met Tako van den Hul. Dat zijn zo van die momenten, dat we enorme lol hebben. Ik kan ze wel vertellen, maar daar had je dan echt bij moeten zijn”.  
“Een dieptepunt bij DSV was de begrafenis van Jan Kamps. Het was een heel mooi en emotioneel afscheid in de loods van DSV, waar de dienst werd gehouden. Bij zijn afscheid hebben we witte ballonnetjes opgelaten.”

Wat is er veranderd bij DSV in de afgelopen jaren?

Bernard: “Er is een enorme verjongingskuur gaande. Veel jongere collega’s werken geen volledige werkweek maar korter. Ons salesteam is ook gegroeid de afgelopen jaren. Eerst deden Jos en ik alle werkzaamheden rondom de sales met natuurlijk de hulp van de binnendienst. Daarna werd het team uitgebreid met Steven, Thijs, Roy, Ellen en recent mijn opvolger Tako. Ik heb me als een vis in het water gevoeld binnen het team en binnen DSV en ben mijn collega’s dankbaar voor de fijne jaren!”

En dan ga je over enkele weken met pensioen...

Ik vraag Bernard waar hij zich het meeste op gaat verheugen. Daar moet Bernard wat langer over nadenken. Hij zegt :”Ik ben nog niet bezig met ‘na mijn pensioen’. Ik heb nu nog plezier in mijn werk en heb buiten mijn werk ook volop te doen. Maar ik heb met Leonie gepland dat we lekker gaan fietsen van Nederland naar Rome en we zijn bezig met de voorbereidingen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, dus ik weet niet waar we uitkomen, haha! Na de vakantie ga ik starten als vrolijke buschauffeur voor het vervoer van ouderen in Arnhem en omgeving. Ook ga ik me inzetten als vrijwilliger bij Stichting 4 het leven (www.4hetleven.nl) om mensen mee uit te nemen, dat doen mijn dochters ook.”

Open dag op zaterdag 10 juni a.s. van 11.00-16.00 uur

Op 10 juni a.s. is er een Open Dag bij DSV zaden Nederland ter ere van het 100-jarig jubileum. Dit zal ook de laatste 'werkdag' zijn van Bernard.