Datum: 07.12.2022
In het boekjaar 2021/22 verbeterde Deutsche Saatveredelung AG (DSV) opnieuw het resultaat van het voorgaande jaar. De DSV Group behaalde een omzet van EUR 240,6 miljoen (+15% ten opzichte van vorig jaar) en een EBT van EUR 17,9 miljoen. Een dividend van 0,10 euro/aandeel werd goedgekeurd.

"We zijn erg blij met ons uitstekende jaarresultaat, omdat het laat zien hoe DSV zich staande kan houden in een uitdagende omgeving met goede rassen uit eigen veredeling en innovatieve teeltsystemen. Altijd gericht op de toekomst en luisterend naar de praktijk - dat is ons recept voor succes. Het motto van onze huidige imagocampagne, waarmee we ons 100-jarig bestaan ​​in 2023 vieren, is 'Let's all get back to the ground'.
Dit komt omdat we altijd een “down-to earth” houding hebben met onze blik gericht op de toekomst. Met ons werk dragen we bij aan een gezonde bodem en daarmee aan het duurzame succes van de landbouw", zegt Dr. Eike Hupe, lid van de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor verkoop, productbeheer, marketing, veredeling en klantenservice.

Ontwikkelingen

De omzet van de DSV Group steeg in het boekjaar 2021/22 van 208,5 miljoen euro in het voorgaande jaar naar 240,6 miljoen euro (+15%). Bij het Duitse moederbedrijf steeg de omzet met 12% tot EUR 214,2 miljoen. De winst voor belastingen (EBT) bedroeg EUR 15,5 miljoen (vorig jaar: EUR 7,4 miljoen) bij het Duitse moederbedrijf en nam daarmee ook fors toe. In de Groep werd een EBT gerealiseerd van EUR 17,9 miljoen (vorig jaar: EUR 7,5 miljoen). Het totale investeringsvolume in het boekjaar 2021/2022 bedroeg EUR 16,1 miljoen (vorig jaar: EUR 7,5 miljoen). Het zwaartepunt van de investeringen lag bij de overname van Northstar Seeds Ltd, Neepawa/Manitoba Canada en de verdere modernisering van veredelingsfaciliteiten en productiefaciliteiten op de verschillende DSV-locaties.

De toekomst veilig stellen door internationalisering

"Verdere internationalisering is een van onze belangrijkste doelen om onze concurrentiepositie te versterken. Met de overname van het Canadese bedrijf Northstar Seeds Ltd, Neepawa/Manitoba op 1 juli 2022, breidden we onze aanwezigheid in Noord-Amerika uit, inclusief gewassen zoals alfalfa. Hierin is de DSV-groep tot nu toe ondervertegenwoordigd. Een bijkomend pluspunt is het veiligstellen van onze productie in Europa. DSV heeft nu zelfstandige dochterondernemingen in Europa, Zuid- en ook Noord-Amerika en voert zo haar doelstellingen uit", aldus Clive Krückemeyer, lid van de Raad van Bestuur en binnen het bedrijf verantwoordelijk voor Financiën, Human Resources, Inkoop en Productie.

Vooruitblik

Het boekjaar 2022/23 wordt gekenmerkt door onzekerheden in de gehele landbouwsector: onder andere de inflatie-ontwikkeling van grondstoffen en energiekosten, verdere onvoorspelbare invloeden als gevolg van de oorlog in Oekraïne, verminderde beschikbaarheid van fondsen voor gewasbescherming en klimaatverandering . "Daarom is het des te belangrijker om te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling om klimaatstabiele en gezonde rassen te blijven veredelen en op de markt te brengen voor het succes van boeren", zo stelt DSV.

Ontwikkelingen in veredeling en teeltsystemen

KOOLZAAD
Op het gebied van koolzaad in de winter profiteert DSV van zeer succesvol veredelingswerk op lange termijn dat duidelijk gericht is op opbrengst en plantgezondheid. Zo zijn er drie nieuwe DSV-rassen goedgekeurd door het "Bundessortenamt" in Duitsland en zijn vier van de top 10 rassen op de Duitse markt afkomstig uit de DSV-veredeling. Een innovatie uit de veredeling van DSV-winterkoolzaad is de nieuwe combinatie van phoma-lingam-resistentiegenen. DRIFTER, het eerste ras met deze "Phoma Blocker", werd in de zomer van 2022 goedgekeurd en op de markt gebracht in Frankrijk.

TARWE
Ook de wintergerstrassen ESPRIT en JULIA bewijzen met hun goede resultaten in Duitsland de succesvolle graanveredeling van het bedrijf. In tarwe verrijkt DEBIAN het nieuwe DSV-portfolio als een hoogproductieve baktarwe met resistentie tegen de oranje tarwegalmug. In Groot-Brittannië en Nederland is het nieuwe DSV-wintertarweras CHAMPION zeer succesvol en goed ingeburgerd in de markt.

RUWVOER
Op het gebied van voedergrassen en ruwvoer blijft DSV haar veredeling richten op hoge opbrengstprestaties met speciale voederkwaliteit in harmonie met rasgezondheid en nutriëntenefficiëntie. Milk Index-rassen (grasrassen met een bijzonder hoge verteerbaarheid) worden voor melkveebedrijven steeds belangrijker om met het beste ruwvoer een hoge melkopbrengst te realiseren. Het ruwvoerprogramma DSV COUNTRY biedt kwaliteitsmengsels voor elke behoefte. Het merk COUNTRY wordt door DSV succesvol op de markt gebracht in verschillende Europese landen.

GROENBEMESTERS
DSV is niet alleen veredelaar, maar ook innovator in de ontwikkeling van nieuwe, intelligente teeltsystemen. Deze systemen vervullen vele functies, zoals het vergroten van de biodiversiteit, het bevorderen van de bodemgezondheid en daarmee de bodemvruchtbaarheid. De knowhow van DSV is de sleutel tot het succes van het TerraLife® groenbemestersprogramma. De de focus ligt momenteel op de verdere ontwikkeling van 'pure intercropping' naar diverse oplossingen voor groenblijvende vruchtwisseling.