Datum: 11.07.2023

De afgelopen maanden heeft Sanne Jansen stage gelopen bij DSV zaden. Vandaag is haar laatste stagedag en heeft zij met een presentatie haar opdrachten afgerond. We zijn benieuwd hoe zij haar stage bij DSV ervaren heeft. Tijd voor een kort interview op onze lunchplek naast kantoor.

Sanne, vertel kort even iets over jezelf en je opleiding?

Sanne: “Ik woon in Siebengewald en studeer Bedrijfskunde & Agribusiness op de HAS in Venlo. Mijn keuze voor HAS in Venlo is omdat de school kleinschalig is: iedereen kent iedereen. Na school gaan we vaak een pilsje drinken in Venlo met studenten en de leraren gaan ook regelmatig mee.”

Over de opleiding Bedrijfskunde & Agribusiness zegt Sanne: “Ik heb hiervoor gekozen omdat het een heel veelzijdige opleiding is. Met vakken als economie, marketing en logistiek krijg je een brede kennis als basis. Maar juist door stages krijg je een goed beeld wat er echt bij je past. Met je minors kan je je specialiseren op iets wat je echt leuk vindt. De opleiding is verder agrarisch georiënteerd. Ik ben opgegroeid op een loonbedrijf en daardoor krijg ik natuurlijk veel mee van de agrarische sector. Hierdoor is ook mijn interesse in de agribusiness ontstaan.”

Stage bij DSV zaden Nederland

Over haar stage bij DSV zaden vertelt ze: “Ik kende het bedrijf DSV zaden al omdat ik er in de buurt woon. Van daaruit ben ik verder gaan kijken wat het bedrijf zoal doet. Het complete proces van veredeling en productie tot aan de verkoop van zaden vindt hier plaats, dat sprak me aan. Ook het formaat van het bedrijf vind ik fijn: weer de kleinschaligheid (dat iedereen elkaar kent) en toch ook het stukje internationaal, omdat DSV onderdeel is van een groter geheel. DSV heeft verder een goede werksfeer, de platte structuur van het bedrijf is prettig. Mensen zijn betrokken en je kan zo overal binnenlopen en je wordt geholpen. Ik had ook geluk dat de viering van het 100-jarig jubileum tijdens mijn stageperiode was!”

"Het complete proces van veredeling en productie tot aan de verkoop van zaden vindt hier plaats, dat sprak me aan."

 

Sanne over de opdracht: “Mijn stage-opdracht was om twee processen in kaart te brengen: het logistieke proces van de inkomende oogst en het kwaliteitsproces rondom de NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad]) van de veldkeuring tot aan de uitlevering van de zaden. Hierbij heb ik de kostenanalyse inzichtelijk gemaakt en een optimalisatie van de processen in kaart gebracht. Dit speelde zich veelal af op kantoor, maar ook ben ik regelmatig mee ‘naar buiten’ geweest en heb meer activiteiten van het bedrijf in de praktijk meegekregen zoals een stukje van veredeling, laboratorium en de proefvelden. Dat vond ik prettig: ik heb daardoor een veel bredere blik op de praktijk gekregen.”

Wat ga je na je stage doen?

Sanne: “Na de vakantie begin ik aan het vierde en laatste leerjaar op de HAS, waarin ik ook nog een stage in het buitenland ga doen. Daar gaat eerst mijn focus op liggen en zover ligt alles op schema. Daarna ga ik me verder oriënteren op wat ik na mijn school wil gaan doen qua werk.”

Sanne, bedankt voor jouw stage en inzet bij DSV zaden. Wij hopen dat je veel geleerd hebt en een leuke tijd bij ons hebt gehad. We wensen jou heel veel succes met je afstudeerjaar en daarna met je verdere carrière, dat gaat vast goedkomen. En wie weet zien we je nog een keer!