Datum: 20.09.2023

Het sportpark van S.V. Achates aan de Sint Janstraat in Ottersum (LB) zal binnen afzienbare tijd verplaatst gaan worden naar de andere kant van het dorp om ruimte te geven voor de Niers. De beoogde locatie is al in beeld, echter voordat de verplaatsing en aanleg überhaupt kan gaan starten gaat er nog heel wat water door de Niers. Voor het nieuwe seizoen kreeg het hoofdveld daarom de afgelopen weken een update met een geheel nieuwe inzaai. We nemen een kijkje op de sportvelden en spreken veldbeheerder John Bindels en de aannemer Nick Verberk van TOP Sport & Groen BV.

Het sportpark gaat verplaatst worden, waarom dan nu toch een renovatie?

Bindels: “De verplaatsing van het sportpark speelt al jaren, hierdoor hebben we de renovatiewerkzaamheden al enkele jaren uitgesteld. Ook nu de nieuwe locatie in beeld is weten we niet exact wanneer de verplaatsing daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Uiteindelijk had het veld dan toch echt een renovatie nodig en dus hebben we een toplaag renovatie gedaan.”

Whizzwheelen: een goed afgestemd drainageplan

Nick Verberk over de uitvoering: “De toplaag van het hoofdveld van Achates bestaat uit een lemige zandgrond met een redelijk hoog organisch stofgehalte. Hierdoor is het veld met name in de nattere periode zeer kwetsbaar en moeilijk (en zwaar) te bespelen. Daar komt bij dat het veld vorig jaar nog helemaal onder water heeft gestaan door de overloop van De Niers hetgeen ook weer voor extra “vervetting” (slib) van de toplaag zorgt.  Om het hoge leem- en organische stofgehalte in de toplaag wat naar beneden te brengen is een verschraling toegepast met 600 ton verschralingszand.” Daarnaast was in het veld al een enkelvoudig drainagesysteem aanwezig, echter er was behoefte om deze te verbeteren. Verberk: “Hiervoor hebben we haaks op de reeds aanwezige drainsleuven extra zandsleuven, door middel van whizzwheelen, aangebracht. Deze sleuven zijn afgevuld met iets grover zand waardoor het overtollige hemelwater sneller zijn weg naar de drainage moet vinden.”

“Bepaal het juiste moment: ga niet koste wat kost een renovatie uitvoeren omdat het vandaag op de planning staat. Ook hier geldt: aandacht loont.”

Intensieve bespeling

Het hoofdveld van S.V. Achates wordt intensief bespeeld: de jeugdteams maar ook seniorenteams spelen wekelijks hun wedstrijden op dit veld. Bindels: ”In een weekend kunnen dat wel 7 wedstrijden zijn, dus het veld moet echt veel aan kunnen.” Achates speelt op het ijzersterke EUROGRASS® SV8 gras met extra veldbeemd. Dit werd geadviseerd door DSV grasspecialist Thijs Schoenmakers. Thijs legt uit: “We adviseren voor deze renovatie het mengsel SV8 omdat het 50% veldbeemdgrassen bevat. Veldbeemd is sterker gras en heeft een extra stevig wortelpakket. Door de intensieve betreding is dit wenselijk omdat we met dit mengsel minder schade krijgen en snel herstel noodzakelijk is. Het mengsel is ook minder vochtgevoelig en heeft dus minder water nodig, wat een voordeel is bij het onderhoud van het veld.”

Het EUROGRASS® SV8 mengsel bevat 50% veldbeemd en heeft daardoor een stevig wortelpakket.

Supersnelle kieming door juiste omstandigheden

Bindels: “Het kiemen ging echt supersnel: dinsdag werd het veld ingezaaid en zondag zagen we de eerste groene gloed al. Het is essentieel om het juiste moment van zaaien te kiezen om het zaad snel te laten kiemen. Dat gecombineerd met de goede voeding, de correcte voorbereidingen zoals de grondbewerking: het zijn allemaal factoren die je kan beïnvloeden.” Verberk vult aan: “En uiteindelijk spelen ook de weersomstandigheden een belangrijke rol, zoals de juiste temperatuur en op tijd een bui regen. We konden in eerste instantie niet starten omdat het veld te droog was: we konden met de frees simpelweg de grond niet in. Gaandeweg de renovatie kwam er weer een erg natte periode, hierdoor konden we het veld wederom niet bewerken en kon uiteindelijk het veld 2 weken later dan gepland in renovatie worden genomen.”

Supersnelle opkomst: 7 dagen na inzaai.

Hebben jullie nog tips voor nieuwe inzaai?

Verberk: “Een sportveld renoveren blijft een vak apart: je bent er niet met enkel de juiste machines. Als het weer niet meewerkt, kan je beter een dag wachten en het dan 100% goed aanpakken. Als je bijvoorbeeld zand en grond gaat mengen terwijl het te nat, of juist te droog is, krijg je structuurbederf [verlies van samenhang tussen de bodemdeeltjes] van de grond. Hierdoor bestaat de kans dat bijvoorbeeld door verslemping de zaden niet goed kiemen. Wanneer je toch werkzaamheden uitvoert onder slechte omstandigheden heb je hier misschien wel 5 tot 10 jaar profijt van, maar dan wel in negatieve zin en dat blijft je dan achtervolgen.”

Bindels beaamt dat: “Gebruik je boeren-nuchtere verstand en vakmanschap. Bekijk de situatie, de betreding en de balans vocht-voeding. Laat je dan goed informeren om te zien wat het beste bij je past. Maak een planning, maar kijk inderdaad ook goed naar het weer: ga niet koste wat kost een renovatie uitvoeren omdat het op vandaag op de planning staat. Als de zon hoog aan de hemel staat en je krijgt het zand niet mooi verdeeld door droogte, ga dan niet starten met zo’n renovatie, maar bepaal het juiste moment. Ook hier geldt: aandacht loont.”

S.V. Achates gaat de eerste wedstrijd op het nieuwe hoofdveld spelen op 1 oktober a.s.