Datum: 23.09.2023

De winnaar van de Champion wintertarwe actie is bekend! Granenteler Rob Smit van Maatschap Smit-Warmerdam uit Wieringerwerf is de winnaar van de Champion-actie met een opbrengst van 13.040 kg per ha op een perceel van 2,98 ha.

Van harte gefeliciteerd! Hoe oogst je 13 ton per ha in een uitdagend tarwejaar?

Rob Smit: “Je moet er wel aandacht aan besteden. We boeren hier op zware klei en we hebben 50% wintertarwe in ons bouwplan. We vermeerderen ook wintertarwe voor CAV Agrotheek. De percelen zijn vaak wat kleiner maar we doen wel veel om een hoge opbrengst te halen. We gebruiken 230-240 kg zaaizaad per ha en bemesten royaal tot 250 kg N/ha. We nemen altijd Mangaan mee om de opbrengst te ondersteunen. We gebruiken groeiregulatie en bespuiten meestal 3 keer waarbij we ook de laatste bespuiting tegen aarfusarium belangrijk vinden. Ik wil het vlagblad zo lang mogelijk gezond houden.”

Rob Smit: “Je moet er wel aandacht aan besteden”

En dan haal je 13 ton met Champion?

“Wij halen regelmatig 12 ton per hectare. Champion heeft een grote opbrengstpotentie, dat had ik in het veld al gezien. Hij blijft heel lang gezond, ook diep onderin. Champion is geen vroeg ras, maar we hebben deze toch voor de regenperiode kunnen oogsten. Het vochtgehalte was nog iets te hoog en daarom hebben we deze zelf teruggedroogd.”

Gaan jullie komend jaar weer Champion telen?

Smit: “Ik ga in ieder geval 8 ha voor mijn eigen percelen telen. Misschien vraagt CAV Agrotheek ook nog om een zaaizaadvermeerdering van Champion.”

Rob ontvangt voor deze hoogste opbrengst een barbecue waardebon t.w.v. € 250,00. Van harte gefeliciteerd!

Meer weten over DSV Champion wintertarwe?

Ook in de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst 2024 scoort Champion weer met indrukwekkende resultaten. Meer weten? Neem contact op met info@dsv-zaden.nl, onze sales afdeling of bekijk de granenbrochure: