Datum: 27.06.2023

‘Kijk met de ogen van de regenworm, niet met de ogen van een koe’. Met deze uitspraak van de Duitse bodemgoeroe Christoph Felgentreu wordt bedoeld dat je bij een groenbemester in de grond moet kijken. Dat nemen we bij DSV serieus met een bodemprofielkuil van ruim 10 meter lang, ruim 1 meter diep met meerdere groenbemestermengsels.

Harde laag

Bodemprofielkuil

Tijdens het 100-jarig jubileumjaar van DSV besteden we extra aandacht aan de bodem. Ook op het veredelingsbedrijf van DSV zaden waar ruim 180 ha wordt bewerkt. Het bedrijf ligt op lemig zand, niet ver van rivier de Niers. De bodem is vruchtbaar maar wel slempgevoelig en een harde laag in de ondergrond kan bij forse regen zorgen voor wateroverlast. Afgelopen voorjaar was hiervan ondanks de vele regen geen sprake. Tien jaar lang gebruik van soortenrijke TerraLife groenbemesters speelt hierin een belangrijke rol.

In de bodemprofielkuil aan de rand van een perceel is de harde laag nog aanwezig, maar er zijn ook wortels van de groenbemesters zichtbaar onder de harde laag. De gaatjes van pendelende regenwormen vinden we ook terug. Pendelaars zijn welkom, ze pendelen in hun gang op en neer en zetten plantenresten om in wormenmest.

Plantenwortels zoeken holle ruimtes

Plantenwortels maken gebruik van wormengangen. Bij een diepe grondbewerking is het belangrijk om direct een diepwortelende groenbemester te zaaien. Dan vullen plantenwortels de holle ruimtes. Anders vallen fijne delen in de ontstane holle ruimtes, waarbij een nieuwe harde laag kan ontstaan. Dit noemen we interne erosie.

Diepe- en vlak wortelende soorten

In een TerraLife® groenbemestermengsel zitten soorten die diep wortelen zoals vlas, Ethiopische mosterd, sorghum, deder en facelia. Maar ook vlak wortelende componenten zoals niger en Japanse haver die zorgen voor een kruimelige bouwvoor. Deeptill Tillage Rammenas vormt een paalwortel die na vorst verteert en luchtgaten overlaat in het voorjaar om de bodem vlot op te warmen. Samen doorwortelen ze de hele bouwvoor en verbeteren ze de bodemstructuur.

Foto rechts: specialist Tako van den Hul wijst in de profielkuil op de wortels onder de harde laag.

Minder ploegen

Bij DSV zaden worden jaarlijks 80 -100 ha groenbemestermengsels gezaaid. Waar mogelijk wordt in één werkgang de grond losgetrokken en gezaaid. Dit gebeurt zonder al te veel menging en tegelijkertijd wordt het volggewas, de groenbemester of het graan gezaaid. Kerende grondbewerking kan in verband met  onkruiddruk in proefvelden niet altijd uitgebannen worden, maar het heeft niet meer de voorkeur. Voor het gebruik van groenbemesters kiezen we altijd een mengsel, met de nadruk op een bodemwerking. De afgelopen jaren is op het veredelingsbedrijf hoofdzakelijk het TerraLife® Vitamaxx-mengsel gebruikt.

Zelfsturende mengsels

TerraLife® mengsels bevatten minstens 5 verschillende plantensoorten. Onder gunstige omstandigheden is het mengsel zelfsturend. Bij weinig stikstof zullen de vlinderbloemigen extra werken. Bij veel stikstof eerder de bladrammenas of Ethiopische mosterd. Zo worden bodemnutriënten vastgehouden en vrijgemaakt voor de volgende hoofdteelt.

Meer weten over TerraLife® groenbemesters? Download hieronder de informatie of kom naar onze bodemdagen:

Ter­ra­Li­fe® bro­chu­re

Bekijk in deze uitgebreide brochure  onze groenbemestermengsels en hoe TerraLife® werkt.

Ter­ra­Li­fe® teelthand­lei­ding

TerraLife® correct telen? Download hier onze teelthandleiding met praktische informatie en tips.

DSV bo­dem​da­gen

Meer weten over bodem en bodemverbetering? Wij delen graag onze kennis met u. Kom naar onze bodemdagen. Lees hier waar deze middagen gehouden worden.