Datum: 30.11.2023

Een speciaal graszadenmengsel voor schaduwrijke omgevingen wordt aanbevolen omdat gras juist daar specifieke uitdagingen ondervindt die anders zijn dan in zonnige plaatsen. “Maar deze uitdagingen veranderen,” zegt Steven Wiersema, productmanager van DSV zaden. “Daarom hebben wij ons schaduwmengsel EUROGRASS® Silhouette vernieuwd.”

Veelzijdig schaduwmengsel

“De nieuwe Silhouette is ontstaan uit een 3-jarige proef op gebied van schaduwmengsels,” zegt Wiersema. “Daarbij hebben wij enkele tientallen verschillende mengsels uitgebreid getest en ze beoordeeld op zodedichtheid, geschiktheid van de samenstelling op kleur en bladfijnheid. Met de nieuwe inzichten van deze proef kwam de vernieuwde samenstelling telkens als beste naar voren.”

“Silhouette is een veelzijdig schaduwmengsel. We hebben dit mengsel samengesteld met grassoorten die goed gedijen in relatief donkere stukken in parken en tuinen.” Wiersema: “In schaduwrijke gebieden kunnen bomen en struiken concurreren met gras voor voedingsstoffen in de bodem. Onze specifieke soorten en rassen in Silhouette zijn beter aangepast aan deze concurrentie. Ook is er in de schaduw vaak een hoger vochtigheidsniveau omdat de zon minder direct op de grond schijnt. Grassoorten kunnen dan gevoeliger zijn voor schimmelziekten in deze vochtige omstandigheden. Het Silhouette schaduwmengsel bevat juist rassen die beter bestand zijn tegen het feit dat ze minder zonlicht krijgen.”

Deschampsia en rietzwenk: een unieke combinatie

"De unieke combinatie van de twee ruwere grassoorten Deschampsia en Regenerate rietzwenk maakt het mengsel enorm veelzijdig inzetbaar."

Het EUROGRASS Silhouette mengsel combineert enkele unieke grassoorten. Wiersema: “Het veldbeemd zorgt als eerste voor een duurzame en winterharde grasmat. Deze vullen wij aan met het ras Regenerate rietzwenk, welke een erg mooie, dichte zode vormt en zeer goed tegen vocht en ook droogte kan. Bijvoorbeeld bij schaduw onder bomen, waar de boom veel vocht wegtrekt uit de grasmat. Als laatste zit er een groot deel Deschampsia in het mengsel. Deze soort scoort echt super in de schaduw. De combinatie van de twee ruwere grassoorten Deschampsia en rietzwenk maakt dat het mengsel ook een onaantrekkelijke grasplant voor vraat van o.a. ganzen is. Deschampsia is uniek, doordat wij een van de weinigen zijn in Nederland die Deschampsia kan aanbieden in een mengsel.”

 

Foto: Productmanager Steven Wiersema op de demovelden van DSV zaden.

“Door een grasmengsel te kiezen dat specifiek is ontworpen voor schaduw, kun je ervoor zorgen dat het gras beter gedijt in deze omstandigheden.”

Steven geeft graag nog extra tips voor de verzorging van een gazon in de schaduw:

  •  Kies het juiste graszaad: Gebruik een schaduwgrasmengsel dat is ontworpen voor minder zonlicht. Deze mengsels bevatten vaak grassoorten die beter gedijen in schaduwrijke omstandigheden, zoals de Silhouette dus.
  • Houd het gras op een optimale hoogte, meestal tussen de 6 en 8 centimeter. Het helpt om het gras gezond te houden en concurrentie met schaduwrijke omgevingen aan te gaan.
  • Voed het gras met een gebalanceerde meststof om ervoor te zorgen dat het voldoende voedingsstoffen krijgt, vooral in gebieden waar bomen en struiken concurreren om voedingsstoffen.
  • Verbeter de bodemstructuur door periodiek te beluchten. Dit helpt de lucht, water en voedingsstoffen beter door de bodem te laten circuleren.
  • Let op met water: schaduwrijke gebieden kunnen vochtiger zijn, maar zorg ervoor dat het gras niet te nat blijft. Te veel vocht kan schimmelziekten bevorderen. Geef het gras diep water als dat nodig is.
  • Verwijder bladeren en takken. Dit voorkomt dat ze een dikke laag vormen op het gazon, waardoor licht en lucht niet bij het gras kunnen komen.

Download hier de productsheet met alle specificaties van Silhouette: