Deutsche Saatveredelung AG (DSV)

Praktische tips voor toepassing klaver

De laatste jaren staat klaver weer volop in de belangstelling. Maar niet overal pakt het even succesvol uit. De ene keer overwoekert de klaver, terwijl in andere omstandigheden de plant de concurrentie met gras niet aan kan. Hoe kunnen veehouders hier op inspelen? Tijdens het Topkuilevenement in Enspijk (GD) gingen de drie graszaadbedrijven DLF, Limagrain en DSV uitvoerig in op de toepassing van klaver.

Dat een groot aandeel veehouders ervaring heeft met klaver, bleek wel uit de vele vragen die op de graszaadspecialisten afgevuurd werden. Over de voordelen was er weinig discussie. ,,Gras-klaver brengt al snel 2 ton drogestof extra per jaar, in vergelijking met puur gras. Daar komt bij dat het ruw eiwitgehalte bijna 4 procent hoger ligt”, liet Jos Deckers van DSV zien aan de hand van onderzoeksresultaten. De voederwaarde is op papier met gemiddeld rond de 870 VEM, ruim 50 gram lager dan gras. Deckers toonde echter ook cijfers over de verteerbaarheid met verschillende aandelen klaver. Die neemt juist toe naarmate het aandeel klaver in het rantsoen stijgt. ,,Dit heeft direct een positief effect op de melkproductie", aldus Deckers.

Minimaal 8 centimeter maaihoogte bij witte klaver.
Maar het managen van klaver blijkt nog een hele opgave. De graszaadbedrijven gaven een aantal tips mee. Een van de belangrijkste aspecten is de pH van de bodem. Die moet minimaal 5,5 zijn. Vooral bij het maaien is het aandeel klaver goed te sturen. Hoger maaien betekent meer ruimte voor gras, lager maaien geeft juist meer ruimte voor klaver. Bij witte klaver is het advies om niet onder de 8 centimeter te maaien vanwege de uitlopers, die anders beschadigen. Deckers beveelt bij het inkuilen van een perceel met een hoog aandeel klaver een inkuilmiddel aan. ,,Door het hoge aandeel eiwit is de natuurlijke conservering wat lastiger.” Klaver moet ondiep gezaaid worden, bij voorkeur op 0,5 centimeter diepte. De combinatie met doorzaaien is volgens de graszaadspecialist lastig. ,,De jonge klaverplantjes moeten de ruimte krijgen.”

Klik hier onder om het TopKuil 2018 evenement: Workshop Jos Deckers te bekijken

 

Wij respecteren uw privacy!

Om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken worden er cookies en anonieme analysetechnieken gebruikt. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van web-tracking om de website aan uw behoeften aan te passen. Indien u hier bezwaar tegen heeft kunt u klikken op de link privacy policy onderaan deze website, u kunt de verwerking van uw gegevens elk gewenst moment intrekken. Hier vindt u tevens meer informatie over uw rechten met betrekking tot de AVG-wet en ePrivacy richtlijnen

Akkoord met anonieme web analyse Ga alleen verder met noodzakelijke cookies