Deutsche Saatveredelung AG (DSV)

Droogtetolerantie sorghum duidelijk zichtbaar

Sorghum wordt van oorsprong geteeld op gronden in Afrika en Amerika die te droog zijn om mais te telen. Uit Amerikaans onderzoek komt naar voren dat sorghum per eenheid water ruim 25% meer graan kan produceren dan mais. Deze efficiëntie komt onder andere door de diepe doorworteling, het waslaagje op de plant en heliotropisme.

Doorworteling
De wortels van sorghum kunnen na 6 weken tot circa 40 cm in de grond reiken. Hierna kunnen de wortels tot wel 2 meter in de bodem doorgroeien. Hiernaast breidt het wortelstelsel zich ook horizontaal uit. 90% van het wortelstelsel bevind zich in de laag van 0-60 cm. Bij droog en warm weer, zoals in de afgelopen periode, zullen de wortels eerder verticaal groeien.

Waslaag
De stengel en bladeren van een sorghum plant zijn bedekt met een wasachtige laag. Deze waslaag zorgt ervoor dat de plant minder zal transpireren bij stressvolle omstandigheden door droogte en hoge temperaturen. Hierdoor de lagere verdamping houdt de plant meer vocht vast en zal dus minder snel uitdrogen.

Heliotropisme
Sorghumbladeren bevatten motorcellen die gevestigd zijn langs het middelpunt aan het bovenoppervlak van het blad. Bij warm en droog weer trekken de motorcellen overdag samen. Hierdoor krult het blad op en beschermt zichzelf tegen transpiratie. ’s Nachts nemen de motorcellen weer de oorspronkelijke grootte aan waardoor het blad zich als het ware weer open vouwt.

Op een sorghum-proefveld van DSV zaden is duidelijk verschil te zien tussen de droogtetolerantie van mais en sorghum. De bladeren van mais zijn gekruld en op sommige plaatsen verschrompeld. De sorghumplanten tonen vrijwel geen effecten van de droogte. Deze zijn nog mooi vlak en hebben een gezonde kleur. Ook op het demoveld van DSV op landgoed Zelder laten Nutri HoneyLittle Giant en DSV 16149 positieve effecten zien.

 

 

X
This website uses cookies. We use cookies to give you the best experience on our website. By continuing to use the site you agree to our use of cookies.