Deutsche Saatveredelung AG (DSV)

Gelijkzaai, onderzaai of nazaai?

Mais neemt na de bloei in juli nog maar weinig stikstof op. Terwijl er ’s zomers via mineralisatie veel stikstof vrijkomt. Met een geslaagd vanggewas worden nutriënten vastgelegd en het organische stof gehalte verhoogd.

De 3 mogelijkheden zijn: gelijkzaai, onderzaai en nazaai. Iedere optie heeft voor- en nadelen maar de keuze wordt bepaald door het bouwplan. Onderstaand schema helpt bij het maken van de keuze die het beste bij uw bouwplan past.

Nazaai

Bij nazaai op zand en löss is het belangrijk dat de mais vóór 1 oktober gehakseld is omdat het vanggewas dan in de grond moet zitten. Kies daarom voor een maisras dat vroegtijdig afrijpt zoals LIKEit. Italiaans raaigras en bladrogge zijn zeer geschikte vanggewassen voor deze methode. Deze worden gecombineerd in EasyGreen Winter.

Gelijkzaai

Gelijkzaai gebeurt net vóór, tijdens of na het zaaien van de mais. Dit betekent dat het vanggewas niet te agressief mag groeien. Humus Plus Rietzwenk heeft een trage beginontwikkeling en is daarom zeer geschikt voor gelijkzaai. Bij bepaalde omstandigheden kan het zijn dat het rietzwenk concurrentie vormt voor de mais. Door het rietzwenk een tik te geven met de gewasbescherming houdt u de concurrentie laag. Let wel op dat u de rietzwenk er niet uit spuit.

Onderzaai

Het optimale moment om onderzaai toe te passen is in het 6-8 bladstadium van de mais. Zorg er voor dat u niet te laat bent, omdat het vanggewas licht nodig heeft voor de beginontwikkeling. Engels raaigras past erg goed bij onderzaai. Het is minder agressief dan Italiaans raaigras en gunstiger bij Pratylenchus aaltjes. De grasrassen in Humus Plus Engels worden gekenmerkt door veel ondergrondse groei, ook bij lage temperaturen.

Wij respecteren uw privacy!

Om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken worden er cookies en anonieme analysetechnieken gebruikt. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van web-tracking om de website aan uw behoeften aan te passen. Indien u hier bezwaar tegen heeft kunt u klikken op de link privacy policy onderaan deze website, u kunt de verwerking van uw gegevens elk gewenst moment intrekken. Hier vindt u tevens meer informatie over uw rechten met betrekking tot de AVG-wet en ePrivacy richtlijnen

Akkoord met anonieme web analyse Ga alleen verder met noodzakelijke cookies