Deutsche Saatveredelung AG (DSV)
PDF Productblad

Teelthandleiding sorghum

ZAAIEN

 • Zaaiadvies: Varieert per sorghum ras/-hybride

Little Giant  I  Master  Ι  Nutri Honey  I  Suzy  I  Bovital 

 • Optimale uitzaaimoment: Bodemtemperatuur tussen 12 en 14 graden celcius (half mei)
 • Zaaimethode: Sorghum zaad is veel kleiner dan maiszaad. Qua formaat ligt het dichter bij pillenzaad van bieten. De grootte van het zaad kan variëren per partij.
 1. In rijen: Meest gebruikte machine is de bietenzaaimachine met aangepaste schijven i.v.m. grootte van het zaad. 50 cm tussen de rij en in een rij 6-7 cm afstand tussen de planten.
 2. Volvelds: Bij voorkeur met een machine met trechtervormige bak (bijv. graszaaimachine) eventueel helft van de pijpen afsluiten.

 

TEELT

 • Perceel: (Zand)grond die goed opwarmt en onkruidvrij is. Dit is van belang i.v.m. de trage beginontwikkeling van sorghum.
 • Bemesting: 25 – 30 m3 RDM. Afhankelijk van; eigenschappen perceel, voorvrucht, samenstelling mest en type sorghum.
 1. Stikstof; 60 - 80 kg/ha. Teveel stikstof kan leiden tot legering.
 2. Fosfaat; 35 - 45 kg P2O5/ha
 3. Kalium; 120 - 150 kg K2O; voldoende kalium is belangrijk voor een goede ontwikkeling van een stevige stengel.
 • Gewasbescherming: Het toepassen van een vals zaaibed reduceert de onkruiddruk tijdens de beginontwikkeling. Tevens wordt een combinatie van mechanische en chemische onkruidbestrijding, wanneer mogelijk, aanbevolen.
 1. Mechanisch: Wanneer in rijen gezaaid wordt schoffelen aangeraden. Bij volvelds zaaien is wiedeggen mogelijk, het juiste moment van toepassing is hierbij belangrijk.
 2. Chemisch*: Wing-P; voor opkomst, Vivendi 100; na opkomst, Starane Top; na opkomst of Banvel 4S; na opkomst (Fonds kleine toepassingen).

 * Op deze toegelaten middelen zijn geen selectieproeven uitgevoerd. Verkeerde toepassing kan schade veroorzaken. Raadpleeg bij chemische gewasbescherming uw GBM-specialist.

 

OOGST

 • Oogsmoment: Varieert per sorghum ras/-hybride

 Little Giant  I  Master  Ι  Nutri Honey  I  Suzy  I  Bovital 

 • Oogsmethode: Oogsten met een maishakselaar. Haksellengte >11 mm. Inkuilen in aparte kuil of gemengd met mais (afhankelijk van oogstmoment). Klik hier voor meer informatie over het oogstmoment.
 • OpbrengstVarieert per sorghum ras/-hybride

Little Giant  I  Master  Ι  Nutri Honey  I  Suzy  I  Bovital 

 • Voederwaarde: De NIRS ijklijnen voor sorghum onder Nederlandse omstandigheden zijn in ontwikkeling. De voederwaarde is daardoor niet exact te bepalen

 

Wij respecteren uw privacy!

Om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken worden er cookies en anonieme analysetechnieken gebruikt. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van web-tracking om de website aan uw behoeften aan te passen. Indien u hier bezwaar tegen heeft kunt u klikken op de link privacy policy onderaan deze website, u kunt de verwerking van uw gegevens elk gewenst moment intrekken. Hier vindt u tevens meer informatie over uw rechten met betrekking tot de AVG-wet en ePrivacy richtlijnen

Akkoord met anonieme web analyse Ga alleen verder met noodzakelijke cookies