Deutsche Saatveredelung AG (DSV)

Methoden drogen en droogtarieven

Ieder jaar hopen we op een zonnige en droge zomer rondom de graszaadoogst, maar uit de praktijk blijkt dat zeker de helft van de partijen gedroogd moeten worden na de oogst. Er zijn een aantal methoden om uw zaad naar een veilig vochtgehalte terug te drogen. De duurste oplossing is ons uw partij te laten drogen. Goedkoper wordt het als u zelf of een collega in de buurt uw partij laat drogen. De kisten die u van ons krijgt voor het transport zijn geschikt om in te drogen. Deze kunt u voor een ventilator zetten of op een ondergronds droogvloer. Ook kunt u zelf een droogvloer maken van bijvoorbeeld pallets en een gaasdoek waarop u het zaad stort.
Belangrijke aandachtspunten bij het droogproces:

- De temperatuur van het product mag niet boven de 35 graden komen
- Het droogproces mag niet te lang duren anders komt de kiemkracht in gevaar
- Let op korstvorming bovenin het product, eventueel omstorten.

Om u te laten zien wat u kunt besparen door zelf te drogen is hieronder een rekenvoorbeeld gegeven voor het drogen van een partij graszaad.

Het drogen van een partij graszaad
Opp   Opbrengst/ha Br. Opbrengst Vocht Tarief/100kg Kosten/ha
8 Ha 1900 15200 15,5% 8,56 € 162,64
8 Ha  1900  15200  19,0%  9.21 € 174,99

Wij respecteren uw privacy!

Om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken worden er cookies en anonieme analysetechnieken gebruikt. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van web-tracking om de website aan uw behoeften aan te passen. Indien u hier bezwaar tegen heeft kunt u klikken op de link privacy policy onderaan deze website, u kunt de verwerking van uw gegevens elk gewenst moment intrekken. Hier vindt u tevens meer informatie over uw rechten met betrekking tot de AVG-wet en ePrivacy richtlijnen

Akkoord met anonieme web analyse Ga alleen verder met noodzakelijke cookies