Datum: 06.10.2023

In het rijk van grasachtige planten is rietzwenkgras (Festuca arundinacea) een waardevolle parel die opvalt door zijn veelzijdige eigenschappen en talloze voordelen voor duurzaam openbaar groen. “Van wadi's tot stedelijke parken, rietzwenk heeft zijn stempel gedrukt als een betrouwbare en ecologisch verantwoorde keuze.” We spreken Steven Wiersema, product manager van DSV zaden over de eigenschappen en voordelen die rietzwenkgras tot een favoriet maakt onder hoveniers, overheden en groenbedrijven.

Diepe beworteling

Wiersema: “Een van de meest indrukwekkende eigenschappen van rietzwenkgras is zijn vermogen om diepe wortels te ontwikkelen. Deze diepe beworteling maakt het gras veerkrachtig en in staat om voedingsstoffen efficiënt uit de bodem te halen. Het draagt ook bij aan bodemstabiliteit en voorkomt erosie. Dankzij diezelfde diepe wortels kan rietzwenk ook het water putten uit diepere bodemlagen. Rietzwenk is daardoor beter bestand is tegen droogte dan veel andere grassoorten.”

All-rounder in klimaatadaptatie

Verschuiving klimaatzones

Steven: “Rietzwenk zie je met name in de landen met een warm klimaat, maar met de klimaatverandering zie je die grenzen van klimaatzones ook verschuiven. In de afgelopen extreem droge jaren in 2019 en 2020 liet rietzwenk zien dat het uitstekend kan omgaan met warme temperaturen en blootstelling aan de zon. Ook op onze demovelden in Ven-Zelderheide zagen we dat rietzwenk echt groener bleef dan andere soorten. In de droge lenteperiode van dit jaar behield rietzwenkgras en dan met name ons ras EUROGRASS Regenerate haar mooie diepgroene kleur veel langer dan andere grassoorten. De diepe wortels helpen het gras koel en gezond te houden.”

Weersextremen: natte periodes
Daarna volgde dit jaar een extreem lange natte periode. Wiersema: “Het mooie is, dat ook daar rietzwenkgras laat zien dat het echt standvastig is. In de wadi naast ons magazijn zit het mengsel EUROGRASS Campino met 80% rietzwenk. Daar zien we dat het gras ook daar prima stand houdt en het water kan managen. Het diepe wortelstelsel van rietzwenkgras absorbeert niet alleen water tijdens regenachtige periodes, maar kan het ook vasthouden voor gebruik tijdens drogere perioden. In landschapsarchitectuur wordt rietzwenkgras daarom vaak gebruikt om hellingen en oevers te verstevigen. Zijn sterke wortels verminderen het risico op bodemerosie.”

Foto: Flinke wortelpruik van het EUROGRASS® Campino mengsel met 80% rietzwenkgras.

“Rietzwenkgras heeft zijn stempel gedrukt als een betrouwbare en ecologisch verantwoorde keuze”

De juiste rassenkeuze: EUROGRASS® Regenerate

Vanwege zijn natuurlijke aanpassingsvermogen en lage eisen aan bemesting en irrigatie, is rietzwenkgras ook een duurzame keuze. “Een goede rassenkeuze is echter wel belangrijk,” zegt Wiersema. “In onze mengsels zit het ras Regenerate: dit ras is door en door getest en heeft zich al jarenlang bewezen. Het staat niet voor niks op de topposities in de officiële lijsten. Het ras bevat alle topscores voor een ijzersterk gras: een zeer goede index, hoge standvastigheid, zodedichtheid en betredingstolerantie.”

Kortom: rietzwenkgras is breed inzetbaar

“Rietzwenkgras is geschikt voor vele toepassingen in openbaar groen,” zegt Wiersema. “We adviseren het voor wadi’s en groene parkings, maar ook voor bermen en zonneparken. Het vermogen van rietzwenk om te gedijen in uiteenlopende omstandigheden maakt het een populaire  keuze. Van reguleren van waterstromen tot het versterken van de biodiversiteit, rietzwenkgras heeft bewezen dat het meer is dan alleen maar een gewoon gras.”

Meer weten of advies nodig?

Bekijk het mengsel EUROGRASS® Campino. U kunt ook contact op nemen met onze specialisten.