Datum: 15.08.2023

"Duurzame landbouwpraktijken worden steeds belangrijker in onze zoektocht naar milieuvriendelijke oplossingen voor voedselproductie." In deze context speelt Terralife SolaRigol TR, een innovatief groenbemestermengsel, al meer dan 10 jaar een cruciale rol." We gaan het veld op met Jos Deckers, sales director van DSV zaden en bekijken deze groenbemester, waarbij Jos vertelt over de essentie van Terralife SolaRigol TR als groenbemester en verkennen de voordelen en toepassingen van dit populaire mengsel.

Groenbemester speciaal voor aardappelteelt en gewasrotaties

Terralife SolaRigol TR is een speciaal samengesteld groenbemestermengsel dat bestaat uit een combinatie van verschillende plantensoorten zoals vlas, Japanse haver, zomerwikken, bladrammenas en diverse klaversoorten. Deckers: "Deze planten hebben elk unieke eigenschappen die zowel de bodemvruchtbaarheid verbeteren als een positieve invloed hebben op het milieu. Terralife SolaRigol TR is ontworpen om te gedijen in diverse klimaatomstandigheden en biedt landbouwers een duurzaam alternatief voor conventionele groenbemesters. Het mengsel past heel goed voor een aardappelteelt maar wordt ook in andere gewasrotaties ingezet."

Voordelen van een groenbemestermengsel

Combinatie van plantensoorten

Deckers: "De voordelen van een groenbemestermengsel zijn legio. Op de eerste plaats verbetert het de bodem. Het mengsel Solarigol TR is samengesteld uit planten met diepe wortelsystemen die de bodemstructuur helpen verbeteren zoals Deeptill Tillage Rammenas en vlas. Deze groenbemesters dragen bij aan een betere bodemvruchtbaarheid, nutriënten benutting, waterretentie en voorkomen erosie. Het mengsel bevat verder veel vlinderbloemigen zoals wikken en diverse klavers welke de capaciteit hebben om stikstof uit de atmosfeer te binden en deze in de bodem vrij te geven. Dit vermindert de afhankelijkheid van stikstof uit kunstmest en draagt bij aan een duurzamere landbouwpraktijk.

Foto: Jos Deckers bekijkt het goed ontwikkelde wortelstelsel van het TerraLife® groenbemestermengsel.

Biodiversiteit en duurzaamheid

"Terralife Solarigol TR bevordert de biodiversiteit op agrarische percelen door verschillende plantensoorten te combineren. Dit trekt diverse insecten en nuttige organismen aan die bijdragen aan een gezond ecosysteem. Dit bevordert weer de natuurlijke bestrijding van plagen," aldus Deckers. "Verder is het een duurzaam alternatief voor conventionele groenbemesters die afhankelijk zijn van kunstmest. Door dit groenbemestermengsel te gebruiken, kunnen akkerbouwers bijdragen aan een verminderde milieubelasting en een gezonder ecosysteem."

Toepassingen van groenbemestermengsels

Waar wordt dit mengsel vooral toegepast? Deckers: "Het SolaRigol mengsel biedt verschillende toepassingsmogelijkheden in de landbouwsector. Het is populair bij aardappeltelers als start vóór de aardappelteelt. Maar dit mengsel wordt ook ingezet in rotatiesystemen waar het helpt bij het verbeteren van de bodemkwaliteit en het verminderen van ziektes. Door verschillende gewassen af te wisselen, kunnen landbouwers de opbrengst en kwaliteit van hun gewassen verbeteren. Daarnaast wordt het veel gebruikt op percelen waar de bodem is uitgeput door intensieve landbouwpraktijken om de bodem te herstellen. De planten in het mengsel brengen voedingsstoffen terug in de bodem en stimuleren het bodemleven." 

Wanneer kan deze groenbemester het beste worden ingezet?

Deckers : "De optimale uitzaai van TerraLife® SolaRigol TR is eind juli tot eind augustus met 30-40 kg per hectare. Het wordt momenteel veel uitgezaaid als start vóór de aardappelteelt en als rotatiegewas in het bouwplan."

Foto: Deeptill TR rammenas zorgt voor beluchting in de bodem en voor een bevordering van het bodemleven.

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe het TerraLife® SolaRigol TR werkt met de diverse componenten en wortelstelsels:

Ter­ra­Li­fe® So­la­Ri­gol

Bekijk hier de specificaties van het TerraLife® SolaRigol mengsel

Ter­ra­Li­fe® groen­be­mes­ters

Bekijk hier de brochure met alle TerraLife® groenbemesters

Teelthand­lei­ding

Dowload hier de teelthandleiding voor groenbemesters met handige tips

Over het TerraLife® programma: rendabel vergroenen


TerraLife® is het resultaat van jarenlange kweek- en onderzoekprogramma's - het is de bouwsteen om vergroening en bodemweerbaarheid met elkaar te verbinden. Door goedgekeurde TerraLife® groenbemestermengsels te telen kunt u voldoen aan de vergroeningseisen. Tegelijkertijd wordt uw bodem verrijkt en het bodemleven gestimuleerd. Het TerraLife® concept bevat mengsels met een veelvoud van soorten die allemaal een specifieke bijdrage leveren in de bodem. De mengsels zijn door onze jarenlange ervaring en onderzoek uitgebalanceerd zodat de verzaaibaarheid goed is en alle componenten tot hun recht komen