Datum: 18.08.2023

Hugo Corstjens van Maatschap Corstjens uit Haler heeft veel ervaring met COUNTRY mengsels maar teelt nu voor het eerst COUNTRY MilkMore 13, een maaimengsel met rode en witte klaver. Begin juli zijn er al 3 snedes gemaaid en de 4e snede is vol aan het groeien.

Gras-klaver bevalt goed

“We hebben gras, mais en soms ook andere gewassen in rotatie en zaaien regelmatig opnieuw in, meestal na snijmais,” geeft Corstjens aan. “Vanwege de stevige kunstmestprijzen en de nieuwe GLB-regels hebben we afgelopen najaar voor het eerst MilkMore 13 gezaaid. De groei van het gras-klaver in het najaar was goed, maar er kwam wel muur in. We hebben een bespuiting en wiedeggen overwogen, maar  uiteindelijk hebben we niks gedaan en zien we muur na de eerste snede niet meer terug,” aldus Hugo.

Gras moet opbrengst en kwaliteit leveren

“Bij gras vinden we de opbrengst belangrijk, alles gaat over de weegbrug. Soms oogsten we een eerste snede gras waarna we rond 15 mei nog mais zaaien. Dat gaat hier prima, mits je beregening achter de hand hebt. Maar ook een goede voederwaarde telt bij ons, met voldoende eiwit.”

“Bij gras is opbrengst belangrijk, maar ook een goede voederwaarde telt bij ons, met voldoende eiwit”

 

“Dit perceel ligt op zandgrond met een zwarte laag van 80 cm. We hebben twee regenhaspels en hebben tijdens de hitteperiode in mei en juni ook beregend. Onze ervaring is dat je zo het gras aan de groei houdt zodat we om de 4 weken kunnen maaien,” geeft Corstjens aan.

Klavers en tetra beemdlangbloem

We steken een zode uit die intensief doorworteld is. De penwortel van de rode klaver is zichtbaar met de nodige stikstofknolletjes. De rode klaver (Milvus) heeft een groter blad en is behaard. De witte klaver (Liflex) is kleiner, onbehaard en zit wat meer onderin de zode. De witte klaver zal meer naar voren komen als rode klaver weg valt, bijvoorbeeld op de kopakker. De klaver moet ongeveer 150 kg stikstof kunnen binden die gedurende het jaar geleidelijk vrij komt. MilkMore 13 bevat naast Engels raaigras ook tetraploid beemdlangbloem. Deze heeft een breder blad met een glanzende achterkant, wortelt diep en is goed verteerbaar.

Foto: Hugo Corstjens bekijkt de intensieve beworteling van COUNTRY MilkMore 13

Kant-en klaar gras-klaver

Het mengsel is kant-en-klaar en er hoeft dus op het erf geen klaver ingemengd te worden. “Deze COUNTRY MilkMore 13 is gezaaid door de loonwerker. De klaver staat keurig verdeeld over het perceel,“ aldus Corstjens. “In het najaar gaan we weer inzaaien na mais, wellicht
gaan we dan weer voor gras-klaver.”

Wilt u meer weten over de teelt van gras/klaver of soortenrijke mengels?

Kom dan naar de innovatiedag ruwvoer op 5 september a.s. in Ven-Zelderheide. Op onze demovelden in Ven-Zelderheide praten onze specialisten u graag bij over voedergrassen, mais- en sorghumteelt, soortenrijk grasland  met thema’s die ook inhaken op actualiteiten zoals stikstof, GLB en het telen van luzerne of klavers. Ook het belang van een weerbare en gezonde bodem staat centraal.

  • Datum:    dinsdag 5 september 2023
  • Tijd:          13.00 – 16.30 uur (ontvangst vanaf 12.30 uur)
  • Locatie:   Zelder 1, 6599 EG Ven-Zelderheide

Ook COUNTRY MilkMore mengsels proberen? Dat kan nu extra voordelig:

Ontvang nu 15kg GRATIS bij een minimale aankoop van 240kg COUNTRY grasmengsels

Bij een bestelling van minimaal 240 kg COUNTRY MilkMore 13-14-15-16-17, MultiLife 14-16-Eco, Fibre 10, Balance Eco of Silage 3 ontvangt u 15 kg COUNTRY van hetzelfde mengsel GRATIS!


Bekijk via de knop hieronder de actie en de actievoorwaarden.