Datum: 22.09.2023

Een nieuw mengsel voor dijken met meer biodiversiteit. Dat is de reden voor het maken van het nieuwe EUROGRASS® Dijken Basis Gras mengsel bij DSV zaden Nederland. We spreken Steven Wiersema, product manager recreatiegrassen en openbaar groen over de behoefte voor meer biodiversiteit op dijken en de introductie van dit nieuwe mengsel.

Soortenrijke dijkenmengsels: Dijken Basis Gras en Dijken Basis Kruiden

Wiersema: “Wij hebben in Nederland vele kilometers dijken, vaak met meerdere soorten aan grassen en kruiden als vegetatie. Tot nu toe zaaiden wij dit eigenlijk altijd in met de al jaren betrouwbare mengsels D1 of D2. Om hier een extra stuk biodiversiteit aan toe te voegen zijn wij gaan zoeken naar geschikte mengsels en grassoorten. Met input van de Handreiking Grasbekleding en met onze eigen expertise op het gebied van grassen is dit nieuwe mengsel op de markt gebracht.”

Behoefte aan meer biodiversiteit op dijken

Het nieuwe EUROGRASS® Dijken Basis Gras mengsel speelt dus in op de groeiende vraag naar meer biodiversiteit en een meer evenwichtige begroeiing van de dijk. Wiersema hierover: “Omdat wij altijd zelf in de praktijk staan, houden wij altijd de actualiteiten van de markt in de gaten en daarmee de klantbehoefte. De basis van dit mengsel is uiteraard de behoefte aan de stevigheid van de dijk, het voorkomen van erosie en daarmee de veiligheid. Maar daarnaast spelen we met de toevoeging van nieuwe, soortenrijke grassen in op de behoefte aan een vergroting van de biodiversiteit op de dijken. Dit uiteraard zonder afbreuk te doen aan de veiligheid, maar we voorzien hiermee aan toevoegingen en het praktische nut van de grasvegetatie waarvoor deze bedoeld is.”

Bewezen betrouwbaarheid van dijkenmengsels

“Het nieuwe mengsel bevat standaard 65% van EUROGRASS D1 als basis. De componenten in dit mengsel hebben zich altijd al bewezen als het gaat om een sterke grasvegetatie voor dijken,” aldus Wiersema. “Aan dit mengsel wordt 35% aan inheemse, soortenrijke grassen toegevoegd zoals gewoon reukgras, gewoon struisgras, glanshaver, goudhaver, kamgras en ruwbeemdgras. Deze soorten geven meer diversiteit aan het grassenbestand en zullen een belangrijke rol gaan spelen in een duurzame, evenwichtige grasbekleding van de dijken.”

Meer bloemen op de dijken

“Het is heel simpel ook een prachtig gezicht als die vele kilometers dijken in ons land meer kleur gaan krijgen.”

En er zijn nog meer mogelijkheden met het nieuwe Dijken Basis Gras-mengsel. Wiersema: “Voor nóg meer biodiversiteit kan er een Dijken Basis Kruiden-mengsel mee ingezaaid worden. Waar wij ook zeer goede ervaring mee hebben, is het mee inzaaien van een bloeimengsel. Het mooie hiervan is, dat je het eerste jaar enkele mooie bloeiers op de dijk hebt staan. Deze samenstelling kan vooral goed gebruikt kunnen worden op dijken waar een lagere eis is ten aanzien van de erosiebestendigheid of bijvoorbeeld de berm naast die dijk.”


Volgens Steven heeft het mee zaaien van een bloeimengsel twee voordelen: “Het geeft de kruiden de kans om te ontwikkelen. Kruiden zijn vaak wat later en hebben wat meer tijd nodig om zich te vestigen. Doordat de bloemen er staan zal men minder snel geneigd zijn om te maaien en krijgen de kruiden rustig de tijd om goed op te komen. Ten tweede zien de omwonenden en bezoekers van de dijk direct dat er meer gedaan is aan de biodiversiteit en is het een verfraaiing van het landschap. Je merkt in de praktijk dat dit een positief effect geeft: men ziet liever een mooie dijk met bloeiende soorten dan enkel en alleen gras.”  

Kies de juiste toepassing vóór inzaai

Het nieuwe mengsel behoeft in principe geen speciale behandeling ten aanzien van het inzaaien of onderhoud. Wiersema: “Maar het is wel belangrijk om rekening te houden met de omstandigheden die er zijn. Vaak is er bijvoorbeeld grond opgebracht voor een verhoging of een toplaag. Deze grond is vaak schraal, maar er kan ook nog allerlei zaad in zitten. Deze zaden kunnen ontkiemen en ze kunnen gewenst zijn, omdat de grond uit een dijk uit de regio komt. Maar er kunnen ook schadelijke plantensoorten inzitten. Zoals vaak geldt bij de inzaai van diversiteitsmengsels is, dat je ongewenste grassen en kruiden na het zaaien niet tot nauwelijks meer kan bestrijden. Daarnaast is het belangrijk om een goede afweging te maken voor enkel Dijken Basis Gras of de toevoeging van bloeimengsels.  Als de dijk eenmaal gezaaid is, dan is het heel moeilijk om kruiden of bloemen nog door te zaaien. Bepaal dus vooraf de keuze, en zaai bloeimengsels wanneer ze gewenst zijn dus altijd direct mee tijdens aanleg.”

Expertise in het samenstellen van mengsels

Wiersema over de ontwikkeling van het Dijken Basis Gras-mengsel: “Bij DSV denken wij graag mee in de richting van meer biodiversiteit. Wij hebben enorm veel kennis in huis met een kundig team van veredelaars, welke constant bezig is met onderzoek. Vanuit onze achtergrond in de akkerbouw hebben wij bijvoorbeeld ruim 10 jaar geleden TerraLife® groenbemestermengsels geïntroduceerd. Ons researchteam loopt vóór op gebied van kennis over wortelontwikkeling, onderlinge samenwerkingen tussen diverse plantensoorten en het maken van uitgebalanceerde samenstellingen van mengsels. Deze achtergrondkennis gebruiken wij ook in de ontwikkeling van diverse mengsels waarbij gras wordt aangevuld met andere grassoorten in combinatie met kruiden en bloemen.

Hoge verwachtingen

De nieuwe mengsels zijn reeds op enkele plekken in Nederland ingezaaid. Ook liggen er al projecten waarbij er een bloeimengsel mee gezaaid is. Wiersema heeft hoge verwachtingen van het nieuwe Dijken Basis Gras-mengsel. “Het past perfect binnen de actualiteiten in de markt als vergroening, duurzaamheid en biodiversiteit. De Handreiking Grasbekleding is reeds uitgebreid op basis van een vegetatie-analyse voor diverse bodemtypen en beheervormen. Daar wordt ook aangegeven hoe de nieuwe mengsels toegepast kunnen worden. We denken dus dat we met de renovatie of nieuwe bekleding van dijken met EUROGRASS® Dijken Basis Gras, met eventuele toevoeging van kruiden of bloeimengsels, in een toekomstgerichte behoefte voorzien.” En lachend: “Daarnaast is het heel simpel ook een prachtig gezicht als die vele kilometers dijken in ons land meer kleur gaan krijgen.”

Runner Up Plantum Duurzaamheidsprijs 2023

EUROGRASS® Dijken Basis Gras is afgelopen donderdag uitgeroepen tot Runner Up voor de Plantum Duurzaamheidsprijs. Wiersema hierover: "Een prachtig resultaat: dit geeft aan dat we op de juiste weg zijn voor meer duurzaamheid en biodiversiteit."

Meer weten over EUROGRASS® Dijken Basis Gras? 

Neem contact op met onze specialisten Steven Wiersema of Thijs Schoenmakers. Zij staan aanstaande woensdag en donderdag 27 en 28 september op de Vakbeurs Openbare Ruimte op de Jaarbeurs in Utrecht. Koffie en gebakjes staan klaar!

Download product sheet

Bekijk de product sheet met meer informatie over EUROGRASS® Dijken Basis Gras.