Datum: 29.06.2023

Groenbemesters kunnen een belangrijke sleutel zijn tot het verbeteren van de bodem en bodemstructuur. De keuze van de juiste groenbemester hangt af van verschillende factoren, zoals het doel van het gebruik van groenbemesters, de bodemgesteldheid, het klimaat en de gewasrotatie ofwel de volgende (hoofd)teelt. Wij geven je graag tips om je te helpen met de keuze van de groenbemester.

Stap 1: bepaal uw doel

Groenbemesters kunnen verschillende doelen dienen, zoals het verbeteren van de bodemstructuur, het verrijken van de bodem met voedingsstoffen, het onderdrukken van parasitaire aaltjes en het onderdrukken van onkruid of het bevorderen van biodiversiteit. Groenbemestermengsels bevatten soorten met diepe wortels die de bodem losmaken, waardoor de doorluchting en waterinfiltratie verbeteren. Na afbraak dragen groenbemesters organisch materiaal bij aan de bodem, wat de bodemvruchtbaarheid en het organische stofgehalte verhoogt.

Stap 2: analyseer de bodem

Voer een bodemanalyse uit om inzicht te krijgen in de bodemgesteldheid, pH-niveau, organisch stof, eventuele tekorten aan voedingsstoffen of de ziektedruk. Dit kan je helpen bij het selecteren van een groenbemester die de specifieke behoeften van je bodem aanpakt.

Stap 3: gewasrotatie

Als onderdeel van een goede gewasrotatie is het belangrijk om groenbemesters te kiezen die de bodem verbeteren en de opbouw van ziekten en plagen helpen voorkomen. Ze helpen bij het doorbreken van de levenscyclus van ziekten, plagen en onkruiden die specifiek zijn voor bepaalde gewassen, waardoor de opbouw van ziekteverwekkers wordt verminderd en de algemene gewasgezondheid wordt verbeterd. Selecteer groenbemesters die complementair zijn aan de volgende gewassen die je wilt verbouwen. Bijvoorbeeld, als je van plan bent om stikstofbehoeftige gewassen te planten, zoals maïs, kan het gunstig zijn om een mengsel met stikstofbindende soorten te gebruiken.

Bekijk hier het handige overzicht van mogelijke TerraLife® groenbemesters

Stap 4: Groenbemesterkompas

Welke groenbemester is het meest geschikt voor jouw bouwplan? Daarvoor hebben wij het handige groenbemesterkompas ontwikkeld. Bekijk welke doelstelling je hebt voor jouw perceel en met enkele klikken ontvangt je direct advies.

Meer weten over bodem, bodemverbetering en onze oplossingen?

Wij delen onze kennis en nemen u mee op onze bodemreis. Een gezonde bodem is de basis voor groei. Dit bereiken we niet alleen door te veredelen, maar door ook innovatieve teeltsystemen en mengsels te ontwikkelen. Hoe bodemverbetering en een analyse werkt laten wij graag zien op een demoveld met profielkuil, waar we letterlijk een kijkje in de bodem gaan nemen. Bekijk de bodem en ontvang nuttige tips over hoe u ook de bodem kunt verbeteren.

Klik hier voor een overzicht van de bodemdagen:  https://www.dsv-zaden.nl/bodem/Bodemdagen

Volg onze activiteiten ook op onze sociale mediakanalen met #hetbegintbijdebodem.

Heeft u meer informatie of advies nodig?

Neem dan contact op met één van onze specialisten.