Datum: 14.07.2023

Op de Bodemdagen van DSV in Kerkwerve en Sluis (Zld) trok de TerraLife® Solanum Pro groenbemester aandacht. DSV zoekt gestaag naar duurzame oplossingen voor een toekomstbestendige landbouw. DSV onderzoekt onder andere begroeningssystemen waarbij door bijzaai van een TerraLife® groenbemestermengsel het hoofdgewas wordt ondersteund. We noemen dit ‘companion cropping’.

Ook bij het moederbedrijf Deutsche Saatveredelung AG in Duitsland wordt de bijzaai van TerraLife® Solanum Pro in aardappelen beproefd. De uitzaai tussen de ruggen verbetert de bodemstructuur. De groene bodem verlaagt de temperatuur in de rug tijdens warme periodes. Daarvan profiteert de aardappel. Door de interactie van plantensoorten met de bodem kan de voeding gedurende het hele groeiseizoen uitgebalanceerd zonder te concurreren met het hoofdgewas. De C/N-verhouding wordt positief beïnvloed door het hoge aandeel vlinderbloemigen.

Veel vragen

De TerraLife® Solanum Pro tussen de aardappelruggen riep in Kerkwerve de nodige vragen op bij telers en adviseurs. Hoe wordt dit gezaaid? Wanneer moet ik dit zaaien en hoe zit het met onkruidbestrijding. Gaat het niet ten koste van de aardappelopbrengst? Als er ritnaalden zitten gaan die dan eerst naar de aardappel of naar de groenbemester?

Er wordt bij voorkeur gezaaid als de aardappelen uit de rug komen. Bij onkruidbestrijding moet je rekening houden met de groenbemester. Op sommige vragen hebben we momenteel nog geen antwoord.

Foto: Akkerbouwer en DSV teeltadviseur Nicole Bil bij de TerraLife® Solanum Pro op het demoveld in Kerkwerve. Beeld: DSV zaden Nederland B.V.

Praktijkervaring in Zeeland

Landbouwbedrijf Innerduyn uit Biggekerke doet dit jaar ervaring op met de tussenzaai van TerraLife® Solanum Pro in aardappelen. Het zaad is in de grond gebracht met een granulaatstrooier die door Peter Geerse is opgebouwd op een raamwerk. Bij het zaaien was vocht aanwezig maar door een lange periode van droogte die volgde was de opkomst van de groenbemester traag. Er is na opkomst van de aardappelen geen correctiebespuiting tegen onkruid toegepast. Er is uitgezaaid in Fontana aardappelen maar ook op een ander moment in Innovators.

Geerse verwacht dat de samenwerking tussen de plantensoorten in de groenbemester en de aardappelen uiteindelijk ten goede komt aan de bodem en aan de aardappelen.

In de studieclub waaraan Landbouwbedrijf Innerduyn deelneemt zijn meer leden die ervaring op doen met de zaai van groenbemesters tussen aardappelen. Er is ook ingezaaid het frezen van de ruggen, zowel in de geul als op de rug. Later is ook nog gezaaid bij de mechanische onkruidbestrijding.

Innovatief traject

Dit is een innovatief traject waar we nog een aantal praktische zaken moeten tackelen. Maar als we een duurzame landbouw voor ogen hebben dan zullen we ook nieuwe wegen moeten bewandelen. Denk gerust met ons mee en als u praktijkervaring heeft dan horen we ook graag van u. Samen komen we het snelst vooruit.

Over het TerraLife® programma: rendabel vergroenen

TerraLife® is het resultaat van jarenlange kweek- en onderzoekprogramma's - het is de bouwsteen om vergroening en bodemweerbaarheid met elkaar te verbinden. Door goedgekeurde TerraLife® groenbemestermengsels te telen kunt u voldoen aan de vergroeningseisen.

Tegelijkertijd wordt uw bodem verrijkt en het bodemleven gestimuleerd. Ons TerraLife® concept bevat mengsels met een veelvoud van soorten die allemaal een specifieke bijdrage leveren in de bodem. De mengsels zijn door onze jarenlange ervaring uitgebalanceerd zodat de verzaaibaarheid goed is en alle componenten tot hun recht komen.

Meer weten over Solanum Pro of TerraLife® groenbemesters?

TERRALIFE® BROCHURE 2023

Download hier de TerraLife® brochure 2023 met alle beschikbare groenbemesters en informatie

100 jaar groei door innovatie

Volg onze bodemreis waarin we onze kennis delen omtrent de interactie tussen de bodem en planten. Wij gaan voor een gezonde, weerbare bodem. Voor nu, en voor de toekomst!

Hoe werken TerraLife® groenbemesters?

N-mobilisatie: bespaar op kostbare meststoffen met soortenrijke groenbemesters

Het optimale zaaimoment van TerraLife® Solanum Pro is in het kiemstadium van de aardappel. Zoekt u een groenbemestermengsel voor inzaai in augustus vóór de aardappelteelt - kijk dan eens naar de sterke bodemverbeteraar TerraLife® SolaRigol TR.