Datum: 01.03.2021

De koudegolf afgelopen februari met temperaturen tot beneden -10 ºC toont aan dat wintervastheid van Engels raaigras nog steeds van belang is. Het sneeuwdek heeft gelukkig op veel plaatsen het gras beschermd. Dat kan bij een volgende koudegolf anders zijn.

Het voordeel van een vorstperiode in de winter is dat grasplanten die gevoelig zijn voor winterschade afvallen. Sterkere planten blijven over en nemen een dominantere plaats in. Er vindt een natuurlijke selectie plaats. Bij zachte winters gebeurt het omgekeerde; grasplanten met minder wintervastheid, die actiever zijn in de winter, gaan domineren.

Sturen op wintervastheid

Als boer heb je geen invloed op het weer. Je kunt er wel voor zorgen dat het grasland niet te lang de winter in gaat en goed afgehard is. Bij doorzaai of herinzaai kun je met je mengselkeuze wél sturen op wintervastheid. Op de Rassenlijst staat het kenmerk "wintervastheid". Engels raaigras rassen moeten minimaal een 6,5 scoren om te worden opgenomen op de Rassenlijst.

Rassen met een 9,0 vertonen geen schade. Bij een score van een 5,0 is de helft van de grasplot beschadigd. Gras met winterschade geeft niet alleen een opbrengstderving in de 1e snede maar vaak ook in volgende snedes. De kans op onkruidgroei neemt toe. Vaak is doorzaai of herinzaai van het grasperceel nodig.

Tetra’s scoren gemiddeld een betere wintervastheid dan diploïden. Maar er zijn rassen diploïd Engels raaigras met een goede wintervastheid. Klik hier voor de Rassenlijstcijfers van Engels raaigras.

COUNTRY MilkMore

Ondanks de stijgende temperatuur van de laatste jaren vindt DSV als grassenkweker dat wintervastheid juist aandacht verdient. Nieuw ingezaaide percelen blijven 5-10 jaar liggen en juist na zachte winters kan een vorstperiode veel schade aanrichten. COUNTRY MilkMore mengsels bevatten alleen maar rassen Engels raaigras van de Rassenlijst met een
wintervastheid van 6,9 of hoger. COUNTRY MilkMore 15 en COUNTRY MilkMore 16 worden bovendien aangevuld met timothee die weinig vorstgevoelig is.