Actueel

04.05.2023

EUROGRASS TETRATOP 100 IN DE PRAKTIJK.
TetraTop 100 is begin 2020 op de markt gekomen en heeft menig sportveldaannemer en fieldmanager versteld doen staan van haar kracht. Het mengsel is speciaal ontwikkeld om ook te kunnen doorzaaien als de omstandigheden minder ideaal zijn. Dat zien we ook terug in de praktijk op de sportvelden bij VV Heijen.

28.04.2023

AANDACHT VOOR DE BODEM IS DE BASIS VOOR EEN GOEDE RUWVOERPRODUCTIE.
Voor een vruchtbare bodem is grasland van onschatbare waarde. Op alle belangrijke bodemeigenschappen scoort gras namelijk goed en verbetert het zelfs de bodem. Gewasresten en de wortels van gras zorgen voor een verhoging van het organische stofniveau. Lees hier hoe dat werkt.

20.04.2023

KANSEN VOOR MENGTEELT SORGHUM EN MAIS.
Mais en sorghum lijken in verschillende opzichten op elkaar. De planten zien er qua uiterlijke kenmerken zoals hoogte en blad hetzelfde uit en ook de beide teelthandelingen zijn vergelijkbaar. Juist daarom zijn deze twee gewassen prima te combineren in een mengteelt.

18.04.2023

GLB KEUZESCHEMA: OPLOSSINGEN IN DE PRAKTIJK. Welke producten kunt u inzaaien om aan de deze eco-regelingen te voldoen? Wij hebben het voor u op een rijtje gezet in dit handige keuzeschema.

17.04.2023

TERRALIFE BIEDT VOEDINGSVOORDEEL.
Negatieve effecten van nutriëntenverlies in het milieu en daar bovenop ook nog sterk stijgende kunstmestprijzen maken het noodzakelijk om het gebruik van voedingsstoffen in de gewasproductie te optimaliseren. Het CATCHY-project, dat werd gefinancierd door het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF, Duitsland), onderzoekt het voedingsvoordeel van verschillende groenbemesters voor het hoofdgewas maïs.

12.04.2023

SCOREN MET DE EERSTE SNEDE!  De temperatuur neemt toe en er is voldoende vocht beschikbaar: de eerste snede zit er aan te komen. De eerste snede is de basis voor het winterrantsoen van ruwvoer. Gemiddeld is dit oogstmoment goed voor 25 tot 30% van de jaaropbrengst. Daarnaast is het gras mals en heeft het een goede voederwaarde. Hoe maak je dit tot een succes?

11.04.2023

HOE KIES JE HET JUISTE BLOEIMENGSEL? April is een prima maand om zomerbloeiers in te gaan zaaien. Er is meer dan genoeg keuze dus welk soort bloeimengsel is geschikt? Dit hangt van een aantal factoren af, waaronder de doelstelling, de locatie en of u een één- of meerjarig mengsel wenst. Voor de keuze van het mengsel is het belangrijk vooraleerst deze drie factoren duidelijk te hebben.

04.04.2023

“BIODIVERSITEIT OP DE DIJK ZORGT VOOR WIN-WIN SITUATIE”
Door de klimaatveranderingen is een optimaal dijkonderhoud noodzakelijk en de keuze van de juiste grasmengsels een hoofdzaak. We spreken Thijs Schoenmakers, grasspecialist bij DSV zaden Nederland over zijn ervaring met grasmengsels voor dijken; mengsels die tegenwoordig ook aangevuld kunnen worden met inheemse kruiden en klavers.

29.03.20323

TIPS VOOR DE PAARDENWEIDE!
Het is voorjaar! Tijd om de conditie van de grasmat in de paardenweide eens goed te bekijken. Voor veel eigenaren van een paardenweide is het een dilemma: de keuze tussen opnieuw inzaaien of doorzaaien. In dit artikel geven wij tips voor de juiste keuze te maken voor uw paardenweide.

28.03.2023

TIPS VOOR ONDERHOUD VAN GRASLAND IN HET VOORJAAR.
De temperaturen zijn aan het oplopen, ook ’s nachts wordt het warmer. Dit betekent dat het gras weer in groei is. Grasland wordt namelijk actief bij een bodemtemperatuur tussen 5-8 graden Celsius. Nu is dus het juiste moment om uw graspercelen te beoordelen en voorjaarsonderhoud uit te voeren. Lees hier onze tips:

17.03.2023

TAGETES PROUD MARY: MILIEUBEWUSTE BESTRIJDING VAN PRATYLENCHUS PENETRANS. Steeds vaker wordt tagetes ingezet als milieubewuste en effectieve bestrijdingsmethode tegen het wortellesie-aaltje Pratylenchus penetrans, maar tagetes kan nog meer! Lees hier over de voordelen van de inzet van tagetes.

15.03.2023

WAT KAN IK INZAAIEN IN EEN BUFFERSTROOK OF AKKERRAND? Bufferstroken en akkerranden zijn actueel door het nieuwe GLB en de Nitraatrichtlijn. De regels zijn nog niet helemaal duidelijk maar we zetten de huidige info graag voor u op een rij. Wat is het verschil tussen een bufferstrook en een akkerrand? Bij bufferstroken gaan we uit van een strook ‘’langs een sloot’’ en bij akkerranden “niet langs een sloot”.

14.03.2023

VOORDELEN VAN SOORTENRIJK GRASLAND. Door de actuele regelgeving maar ook voor de verbetering van biodiversiteit stappen rundveehouders steeds vaker over op soortenrijk (of kruidenrijk) grasland. Wat zijn de beweegredenen om dit te doen en wat zijn de voordelen van kruidenrijk grasland? Lees over de voordelen en bekijk de 1001ha actie:

02.03.2023

TIPS VOOR GROENBEMESTERS BEWERKEN IN HET VOORJAAR. Het voordeel van een vitale groenbemester is een optimale bescherming van de bodem tegen uit- en afspoeling en een stimulering van het bodemleven. Bekijk hier de fotoserie van de TerraLife Vitamaxx groenbemester en lees onze tips over het bewerken van groenbemesters.

27.02.2023

TIPS VOOR GRASLAND MET KLAVER. Grasklaver in een ruwvoerbouwplan heeft veel voordelen. Het eiwitgehalte is hoger dan bij alleen gras, er kan bespaard worden op kunstmest en de bodem wordt verbeterd. Daarnaast kan klaver worden ingezet in verschillende eco-regelingen binnen het GLB. Lees hier onze tips:

09.02.2023

SORGHUM ALS RUSTGEWAS IN HET GLB. 'Duurzame bouwplannen' is een onderwerp waar in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn aandacht aan wordt besteed. Eén van de manieren om hier op in te spelen is het inzetten van een rustgewas. Eén van de mogelijke gewassen die prima ingezet kan worden als rustgewas is sorghum.

31.01.2023

WERELDRECORD OPBRENGST CHAMPION WINTERTARWE. Op 26 januari 2023 werd bekend dat de Engelse akkerbouwer Tim Lamyman uit het district Lincolnshire (Verenigd Koninkrijk) met het wintertarweras DSV Champion een nieuw wereldrecord heeft bereikt met de hoogste wintertarweopbrengst per hectare ooit!

26.01.2023

DE BESTE RASSEN VOOR ONZE EUROGRASS MENGSELS. EUROGRASS staat voor de hoogste kwaliteit aan grasmengsels. Onze mengsels bevatten de beste rassen gecombineerd met een voortdurende innovatie op gebied van gras. Zodat u de meest optimale prestatie uit uw grasmat kunt halen. Vergelijk hier onze drie toprassen welke de ranglijst al jaren aanvoeren:

18.01.2023

DUBBEL VOORDEEL MET ULTRAVROEGE MAIS. Ultravroege mais kent als groot voordeel dat het een kort groeiseizoen heeft. In een periode van ongeveer 20 weken kan een volwaardig gewas geteeld worden. Dit biedt verschillende voordelen voor de teler in een (ruwvoer)bouwplan.
Lees hier over de voordelen: 

13.01.2023

100 JAAR GROEI DOOR INNOVATIE: HET BEGINT BIJ DE BODEM. Deutsche Saat Veredelung AG, moederbedrijf van DSV zaden Nederland BV bestaat in 2023 maar liefst 100 jaar. Reden voor het bedrijf om dit te vieren en trots terug te kijken op 100 jaar groei door innovatie. Maar belangrijker nog: DSV kijkt vooruit naar de toekomst en  speciaal naar het belang van een gezonde bodem. Om dit te benadrukken wordt in 2023 een nieuwe campagne gelanceerd: “Het begint bij de bodem”.

10.01.2023

GRASGIDS 2023. U kunt de resultaten zien van het Cultuur- en Gebruikswaarde Onderzoek dat Plantum elk jaar uitvoert. In de gids staan de resultaten van het vergelijkend rassenonderzoek uitgevoerd door de Universiteit Wageningen. De grasrassen en grasmengsels in deze gids zijn gerangschikt op toepassingsgebied:  gazon, sport, recreatie, berm, dijk en golf. 

20.12.2022

EUROGRASS BERMENDIVERS IS VERNIEUWD!
Het veranderende klimaat en de constant veranderende wetgeving vraagt om een regelmatige aanpassing van producten. Zo ook het EUROGRASS BermenDivers bermenmengsel dat onlangs vernieuwd is. We spreken Thijs Schoenmakers, grasspecialist van DSV zaden over zijn praktijkervaring en hoe DSV zaden komt tot deze vernieuwing.

12.12.2022

GROEIENDE INTERESSE WITTE LUPINE.
De teelt van eiwithoudende gewassen staat enorm in de belangstelling. DSV heeft sinds 2021 een nieuw innovatief gewas aan haar programma toegevoegd: witte lupine. Door de opkomst van tolerante rassen tegen Brandvlekkenziekte (Anthracnose) lijkt er weer toekomstperspectief te zijn!

07.12.2022

POSITIEVE RESULTATEN DSV AG '21/'22
In het boekjaar 2021/22 verbeterde Deutsche Saatveredelung AG (DSV) opnieuw het resultaat van het voorgaande jaar. De DSV Group behaalde een omzet van EUR 240,6 miljoen (+15% ten opzichte van vorig jaar) en een EBT van EUR 17,9 miljoen. Een dividend van 0,10 euro/aandeel werd goedgekeurd.

05.12.2022

KANT-EN-KLARE BESTEKTEKSTEN BIEDEN ZEKERHEID.
Met de kant-en-klare bestekteksten van de grasmengsels in het assortiment biedt DSV zaden bestekschrijvers zekerheid en gemak. “De teksten voldoen aan de eisen van de RAW-systematiek van CROW. Onze bestekteksten zijn al getoetst dus ze kunnen zo opgenomen worden in de bestekken”, zegt grasspecialist Thijs Schoenmakers van DSV zaden.

29.09.2022

EUROGRASS SPORTIVO ALS VISITEKAARTJE VOOR BEDRIJF.
Afhaaldepot De Woudhof verkoopt verschillende Eurograss-producten waaronder de SV-mengsels, Sportivo, Bambino en Solario. We spreken eigenaar Bart Harmsen van De Woudhof over ontwikkelingen in gazonaanleg. De Woudhof wordt van deskundig advies voorzien door Ben Loman van Vitagro, experts in professioneel groen. "Wij zien dat Eurograss Sportivo onder onze klanten wel meer en meer als de standaard wordt gezien voor de aanleg van gazon."

27.09.2022

GROENBEMESTERS SLAGEN ALTIJD.
Groenbemestermengsels genieten een groeiende populariteit in Nederland. De afgelopen maanden zijn er in Nederland veel percelen ingezaaid met mengsels. “Een groenbemestermengsel slaagt altijd,” horen we veel in de praktijk. Maar is dit ook altijd zo? Wij denken van wel: als de omstandigheden zo optimaal mogelijk gemaakt worden.

23.09.2022

BESPAAR MET KANT-EN-KLAAR GRASKLAVER.
Door de hectische kunstmestmarkt en het nieuwe GLB per 2023 is het momenteel extra interessant om klaver toe te voegen in uw graspercelen. Hiermee kunt u geld besparen en invulling geven aan de eco-regeling.

Lees hier het artikel en bekijk de video met uitleg over rode en witte klavers.

19.09.2022

OPFRISBEURT VOOR DE PAARDENWEIDE.
Na de extreme lange droogte van deze zomer kan jouw paardenwei er dor en bruin uitzien. Gelukkig kan goed gras tegen een stootje! De regen is de afgelopen week gevallen en daardoor zal het gras zich in veel gevallen goed herstellen. Wanneer dat niet (helemaal) gebeurt, geven we je hier tips om je paardenweide snel weer in optimale conditie te krijgen.

12.09.2022

POSITIEVE PRAKTIJKPROEF PROUD MARY TAGETES.
DSV heeft een nieuw ras tagetes geïntroduceerd met de naam “Proud Mary”. Deze tagetes is speciaal ontwikkeld om in te zetten als groenbemester. Vitelia heeft jarenlange ervaring met de teelt van tagetes. Zij begeleiden een praktijkproef met dit nieuwe ras. We gaan het veld in met Pascal Kleeven, tagetes-expert bij Vitelia die zijn bevindingen met ons deelt.

08.09.2022

CHAMPION WINTERTARWE: OOK IN NEDERLAND DE KAMPIOEN!
Het wintertarweras Champion levert op de aanbevelende Nederlandse Rassenlijst wintertarwe 2023 wederom indrukwekkende resultaten. De wintertarwe scoort de hoogste resultaten in opbrengst in alle onderzochte regio’s in Nederland met ziektebestrijding.

02.09.2022

TERUGBLIK OP DE EXPERTDAG DUURZAAM GRAS.
Onder grote belangstelling op de zonovergoten Expertdag Duurzaam Gras hebben wij de aanwezigen bijgepraat over grassen en grasmanagement. Duurzaam gras vraagt aandacht en goed teeltmanagement, of het nu op sportvelden, dijken, groene parkings of recreatieterreinen ligt. 

Bekijk hier de fotoserie:

01.09.2022

INNOVATIEDAG RUWVOER 2022
Wij kijken met een voldaan gevoel terug op onze Innovatiedag Ruwvoer 2022. Op onze demovelden presenteerden onze specialisten voedergrassen, mais- en sorghumteelt, soortenrijk grasland met thema’s die ook inhaken op actualiteiten zoals stikstof, GLB en biodiversiteit. Uiteraard kwamen daarbij praktische tips en handvatten om de teelt van ruwvoer te verbeteren.

25.08.2022

HERSTELT MIJN GRAS NA DROOGTE?
Na een lange periode van droogte en hitte is met name in het zuiden en oosten van Nederland veel gras bruin en dor. Tenzij het beregend is. Hoe beoordeel je of het dorre gras zich nog kan herstellen?

22.08.2022

EEN DICHTE ZODE EN SMAKELIJK GRAS
Een stevige, dichte grasmat, voldoende opbrengst en koeien die tijdens het gehele weideseizoen de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Het zijn de belangrijkste wensen van rundveehouders die voor weidegang kiezen geeft Roy Kuenen, Productmanager ruwvoer, aan.

18.08.2022

CELWANDVERTEERBAARHEID UITGELEGD
Wanneer men kijkt naar de kwaliteit en voederwaarde van ruwvoer zijn eiwit en energie de meest belangrijke eigenschappen. Met de teelt van gras wordt veel eiwit van eigen land gewonnen. Verteerbare celwanden zijn de basis voor energie en melkproductie. Hoe werkt dat eigenlijk?

16.08.2022

WAAROM GRASKLAVER IN UW BOUWPLAN!?
Grasklaver in een ruwvoerbouwplan heeft veel voordelen. Het eiwitgehalte is hoger dan bij alleen gras, er kan bespaard worden op kunstmest en de bodem wordt verbeterd.

11.08.2022

HITTEGOLF: WAT TE DOEN MET JE GRASLAND?
Het is tropisch weer en de voorspellingen geven weinig neerslag de komende tijd. Daarnaast is er in verschillende delen van het land een onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater. Redenen genoeg om je graspercelen goed in de gaten te houden en waar nodig maatregelen te treffen.

08.08.2022

AANHOUDENDE DROOGTE:  “Dankzij de cichorei en de witte klaver ziet ons perceel ruwvoer er nog fris uit.” De een noemt het een bonte kermis en een ander vindt het helemaal geweldig. Maar dat het gezien wordt en dat erover gesproken wordt is een ding dat zeker is: cichorei in je grasmengsel voor ruwvoer is een optie!

28.07.2022

EXTREEM VROEGE KROONROEST IN GRASLAND
"Momenteel zijn er veel grasplanten met kroonroestinfecties zichtbaar," dit meldt veredelaar DSV zaden. Kroonroest is niet nieuw, maar opvallend is het wel dat er zo vroeg in het jaar al aangetaste planten waarneembaar zijn. Normaal gesproken zien we kroonroest meer aan het einde van de zomer, rond de maand september.

25.07.2022

VOEDERWAARDE BEPAALT DE MELKOPBRENGST
Bij CSAR worden rassen beoordeeld op opbrengst en verschillende landbouwkundige kenmerken. "Bij DSV zaden gaan we nog een stapje verder," zegt Roy Kuenen, productmanager ruwvoer. “In onze veredelingsproeven kijken we ook naar de voederwaarde van de grasrassen. Gras moet een goede opbrengst hebben, gezond en sterk zijn. Maar uiteindelijk maakt de koe melk van hetgeen dat ze binnen krijgt.”

20.07.2022

KORTING OP VERDUURZAMING VOOR ZEEUWSE AKKERBOUWERS
Dankzij een bijdrage van de provincie Zeeland, en een samenwerking tussen ZLTO, DSV zaden en stichting Urgenda, krijgen Zeeuwse boeren nu 50% korting op de aanschaf van 5 hectare biodiverse groenbemestermengsels. Dankzij de kortingsactie kunnen 40 Zeeuwse akkerbouwers nu laagdrempelig experimenteren met hele biodiverse mengsels mét stikstofbindende planten.

 

19.07.2022

EXPERTDAG DUURZAAM GRAS - 6 SEPTEMBER 2022
Dé kennismiddag voor iedereen die actief bezig is met gras voor sportvelden, openbaar groen, GWW en zodenteelt.

Duurzaam gras vraagt aandacht en goed teeltmanagement, of het nu op sportvelden, dijken, groene parkings of recreatieterreinen ligt. Wij hebben een afwisselend programma met interessante sprekers samengesteld om actuele kennis en innovaties te delen. Aanmelden kan nu! 

19.07.2022

MAAK VAN NATEELT EEN HOOFDZAAK
‘’Een levende bodem kan de rijkdom van uw bedrijf worden,’’ dat is de visie van Natural Grown, een bedrijf uit Deerlijk (België). Natural Grown richt zich op landbouwers, tuinders en tuinarchitecten die op een duurzame manier de bodem willen verbeteren. Groenbemesters spelen hierin een belangrijke rol.

13.07.2022

GRASZAADTEELT ONDER DE LOEP GENOMEN
“Koester graszaadteelt in uw bouwplan”, dat is de boodschap van de Werkgroep Graszaad en Graszoden (WGG). Om de duurzaamheid en weerbaarheid van deze teelt, en daarmee de akkerbouwrotaties in Nederland te vergroten, voeren Delphy, CLM en Proefboerderij Rusthoeve de komende jaren een PPS project uit gericht op verduurzaming van de graszaadteelt.

12.07.2022

EXPLOSIEVE COUNTRY VOORDEELACTIE GESTART!
Bij een bestelling van minimaal 240 kg COUNTRY MilkMore 13-14-15-16, MultiLife 14-16, Fibre 10, Balance Eco, Balance Timo Eco of Silage 3 ontvangt u 15 kg COUNTRY van hetzelfde mengsel GRATIS!
Aantoonbaar hogere voederwaarde en melkopbrengst met COUNTRY
Bekijk hier de actie en de actievoorwaarden.

12.07.2022

KIJK BIJ GROENBEMESTERS EENS IN DE BODEM 
Ruben runt met zijn vader en broer een akkerbouwbedrijf in het Zuidhollandse Vierpolders. Ruben teelt al meer dan acht jaar diverse soorten TerraLife® groenbemesters tussen zijn hoofdteelten door. Met zo’n rijke ervaring zijn we heel benieuwd naar zijn werkwijze en expertise.

04.07.2022

NIEUW RAS WINTERKOOLZAAD DAKTARI
Er is echter een groeiende interesse voor winterkoolzaad, net name door de gestegen vraag naar plantaardige olie. De olie die uit de zaden van het koolzaadgewas geperst wordt, kan worden gebruikt in (bak-)olie, margarine of als biobrandstof. Op dit moment ligt het nieuwe winterkoolzaadras Daktari van DSV ter beproeving bij de SPNA Ebelsheerd.

29.06.2022

GESLAAGDE TERRALIFE® INNOVATIEDAG 2022 [FOTOSERIE]
Wij kijken tevreden terug op een zeer geslaagde TerraLife® innovatiedag 2022. Het thema was: met groenbemesters bodemnutriënten benutten. Onder een Hollandse blauwe lucht werden de deelnemers bijgepraat over actualiteiten met betrekking tot groenbemesters en akkerranden.  Bekijk hier de fotoserie.

24.06.2022

VERNIEUWD PORTFOLIO: 100% BIOLOGISCHE GROENBEMESTERMENGSELS
De TerraLife® Organic mengsels zijn vernieuwd en nu 100% biologisch! De mengsels zijn SKAL-gecertificeerd, waardoor ze het Bio-label mogen dragen. Deze wijziging in mengsels is vooruitlopend op de EU regelgeving in 2023.

15.06.2022

WE PASSEN ZO MIN MOGELIJK GRONDBEWERKING TOE
Nicole Gijzel-Bil runt een akkerbouwbedrijf van in totaal 90 ha in Zeeuwse dorp Kerkwerve. Daarnaast  zijn zowel Nicole als haar vader Sjaak Bil parttime actief als teeltbegeleider bij DSV zaden Nederland. Nicole deelt haar praktische kennis met ons en legt uit hoe zij groenbemesters gebruikt in het kader van Niet Kerende Grondbewerking (NKG.)

10.06.2022

GRAS TELT BIJ MELKVEEBEDRIJF VAN HELVOIRT
Op 17 en 18 juni is er een Open dag bij melkveebedrijf van Helvoirt in Ell. Aanleiding is de realisatie van een nieuwe rundveestal en monovergister. Diverse bedrijven verlenen medewerking aan de open dag. DSV zaden zal op 17 juni inzoomen op gras en stelt alvast een paar vragen aan René en Marcel van Helvoirt.

03.06.2022

ROUTE NAAR EEN GESLAAGDE ONDERZAAI IN MAIS

Een geslaagde onderzaai moet geen concurrentie voor mais vormen, stikstof opnemen en na de maisoogst doorgroeien. Wat kan een teler doen om de slagingskans te vergroten?

12.05.2022

HOEVEEL KAPITAAL LIGT OP UW KUILPLAAT?
Met de oplopende voer- en kunstmestprijzen wordt eigen gewonnen ruwvoer steeds waardevoller. Hoeveel kapitaal heeft u op de kuilplaat liggen? En wat is de huidige waarde van de eerste snede? In de praktijk wordt vaak gesproken over een prijs van ongeveer 15 cent per kg droge stof voor het ruwvoer. Lees hier hoe u de waarde berekent:

10.05.2022

VOEDERWAARDE IS MINSTENS ZO BELANGRIJK ALS OPBRENGST
Elk jaar en elk seizoen is anders, maar de basis en het doel voor elke veehouder is elk jaar hetzelfde: veel en goed ruwvoer winnen om zo makkelijk en zoveel mogelijk te melken tegen lage kosten. Lees hier hoe belangrijk voederwaarde is en hoe deze de melkuitgifte significant kan verhogen.

02.05.2022

DSV AG NEEMT NORTHSTAR SEED LTD IN CANADA OVER
Deutsche Saatveredelung AG (DSV), gevestigd in Duitsland en moederbedrijf van DSV zaden Nederland, en Northstar Seed Ltd., gevestigd in Canada, hebben aangekondigd dat de overname van 100% van de aandelen van Northstar Seed door DSV plaatsvond op 7 april 2022. 

29.04.2022

TIJD VOOR DE EERSTE SNEDE!
Tip van onze voederwaardespecialist: het is tijd voor de 1e snede! Elk voorjaar is het weer de vraag wanneer te beginnen met het maaien van de 1e snede. De ene veehouder kan niet wachten en begint vroeg, waar een ander juist langer wacht tot er een flinke snede gegroeid is. Tip: maak een plan!

19.04.2022

SCOREN MET DE EERSTE SNEDE
De eerste snede komt eraan en is de basis voor het winterrantsoen. Gemiddeld is dit oogstmoment goed voor 25 tot 30% van de jaaropbrengst. Daarnaast is het gras mals en heeft het een goede voederwaarde. Reden genoeg om dit dus tot een succes te willen maken.

08.04.2022

STIKSTOFEFFICIËNTIE SORGHUM
Wat is de stikstofefficiëntie van sorghum? Het Louis Bolk Instituut heeft hier onderzoek naar gedaan door middel van een bemestingsproef. Het doel was om inzichtelijk te krijgen wat de stikstofbenutting van sorghum is ten opzichte van mais bij verschillende mestsoorten.

01.04.2022

ONDERZOEK NAAR LATE ZAAI GROENBEMESTERS
Afgelopen jaar heeft het Louis Bolk Instituut onderzoek gedaan naar groenbemesters bij late inzaai en heel late inzaai. Dit om te kijken of dit nog succesvol kan zijn later in het seizoen. Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van het project Biodiversiteit Veenkoloniën. 

30.03.2022

CELWANDVERTEERBAARHEID UITGELEGD
Wanneer men kijkt naar de kwaliteit en voederwaarde van ruwvoer zijn eiwit en energie de meest belangrijke eigenschappen. Met de teelt van gras wordt veel eiwit van eigen land gewonnen. Verteerbare celwanden zijn de basis voor energie en melkproductie. Hoe werkt dat eigenlijk?

30.03.2022

NIEUWE REALITEIT VRAAGT OM KWALITEIT
Kwaliteit en beschikbaarheid zijn momenteel hot issues in de graszadenmarkt. Steven Wiersema, Product en Sales Manager bij DSV zaden Nederland schetst het huidige beeld. Schaarste neemt toe en prijzen stijgen,’ vertelt hij

29.03.2022

DSV ZADEN GROEIT! 

Op dinsdag 29 maart 2022 nam DSV zaden Nederland feestelijk haar nieuwe magazijn in gebruik. DSV is de afgelopen jaren flink uit haar jasje gegroeid, dus de extra uitbreiding van 3900m² magazijnruimte is zeer noodzakelijk.

29.03.2022

WEERSEXTREMEN VRAGEN AANDACHT VOOR DIJKEN 
Met het huidige klimaat en stijgende temperaturen stijgt ook de waterspiegel. Echter door de klimaatveranderingen en de steeds grotere weersextremen vragen dijkversterking en –verhogingen steeds meer aandacht.

 

21.03.2022

N-MOBILISATIE: BESPAAR OP KOSTBARE MESTSTOFFEN
Met soortenrijke groenbemesters kan er flink bespaard worden op kostbare meststoffen. Een optimale teelt met een groenbemester kan tot maar liefst 100 kg/ha stikstof leveren voor de volgende oogst. Lees hier verder hoe dat werkt:

16.03.2022

NU IS HET MOMENT OM DOOR TE ZAAIEN
Grasland wordt actief bij een bodemtemperatuur van 5-8 graden Celsius. Deze temperaturen hebben we al bereikt. Dit betekent dat nu het juiste moment is om uw grassenbestand te verbeteren. Lees hier onze tips en aanbevelingen over het doorzaaien.

07.03.2022

Tips voor het inzaaien van de paardenweide
Het is voorjaar! Tijd om de conditie van de grasmat in de paardenweide eens goed te bekijken. Voor veel eigenaren van een paardenweide is het een dilemma: de keuze tussen opnieuw inzaaien of doorzaaien. In dit artikel geven wij tips om de juiste keuze te maken voor uw paardenweide.

25.02.2022

Een goede grasmat zet zoden aan de dijk
Een goed grassenbestand is cruciaal voor een goede grasproductie. Als veredelaars hebben wij daarom in een meerjarig onderzoek gekeken naar wat het effect is van verschillende grassoorten op de opbrengst en voederwaarde. 

18.02.2022

Kies nu het juiste zomerbloeimengsel
Het voorjaar is in aantocht. April is dé inzaaimaand voor zomerbloeiers. Gras wordt, waar mogelijk, steeds vaker gecombineerd met een soortenrijk bloeimengsel. 

15.02.2022

Een bloeiende akkerrand voor meer biodiversiteit
Akkerranden krijgen steeds meer aandacht in de landbouw. Om vele redenen is het een goed idee om een akkerrandmengsel te zaaien. In dit artikel geven we handvatten voor de keuze van het juiste akkerrandmengsel.

14.02.2022

Nieuw bij DSV: tagetes patula!
Tagetes patula is nieuw in het assortiment van DSV zaden Nederland. Tagetes (in de volksmond Afrikaantje genoemd) zorgt niet alleen voor prachtig oranje velden: ze is een sterke bestrijder van het wortellesie-aaltje. 

11.02.2022

Groen parkeren, een (eco-)logische keuze?Steeds vaker kiezen bedrijven en gemeenten voor een groene parkeerplaats: een duurzaam alternatief voor een traditionele parkeerplaats. De keuze van het juiste grasmengsel is hierbij een cruciale factor.

10.02.2022

Groenbemesters bewerken in het voorjaar?
Update van het PPE Groenbemestersonderzoek. Hoe komen de onderzochte groenbemesters de winter door? Advies voor het bewerken van een groenbemester in het voorjaar 

08.02.2022

Bemesten eerste snede 
De huidige kunstmestprijzen zijn hoog, er is nog veel onduidelijkheid over derogatie en op sommige plaatsen raken de mestputten al aardig vol. Des te meer redenen om nauwkeurig te kijken hoe de beschikbare mest wordt ingezet. Lees verder voor tips:

19.01.2022

Grasland scheuren of vernietigen ?
Dat mag met grasland dat u gebruikt voor voerproductie of beweiding.. Lees hier de regels:

14.01.2022

Grasgids 2022
De nieuwe Grasgids voor 2022 is vanaf nu te downloaden op onze website.

10.01.2022

Efficiënt omgaan met stikstof

Door het inzetten van de juiste gewassen binnen een bouwplan kan de behoefte van stikstof uit (kunst)mest flink naar beneden worden gebracht. Hier volgen 3 tips:

07.01.2022

Soortenrijk grasland in de praktijk
André en Anja Teunissen uit Wilp kozen voor soortenrijk grasland en delen hun praktijkervaring.

06.01.2022

De nieuwe generatie sorghum
Sorghum is bezig met een opmars in Noordwest-Europa. Om ervoor te zorgen dat de sorghum beter aansluit bij ons klimaat en onze ruwvoerrantsoenen ontwikkelen wij nieuwe sorghumrassen.

06.01.2022

EUROGRASS® Sportivo doorstaat Maaswater
Je zal het maar meemaken: je hebt net een camping ingezaaid voor nieuw gras en dan volgt er een fikse overstroming. Dit gebeurde bij Landschapscamping De Kop in Middelaar.

16.12.2022

10e Topkuil editie wederom succes
Verslag Topkuil 10e editie en vooruitblik op de toekomst: hoe zien de topkuilen eruit over 10 jaar?

Archief