Datum: 11.04.2024

Kruidenrijk, of soortenrijk, grasland past uitstekend in een ruwvoerbouwplan en –rantsoen. Het heeft verschillende voordelen zoals besparing op kunstmest, verbetering van de bodem en invulling van het GLB. Het teeltmanagement vraagt wel om wat extra aandacht. DSV zaden heeft al meerdere jaren kruidenrijke mengsels onder de merknaam COUNTRY MultiLife. Deze productieve kruidenrijke grasmengsels zijn nauwkeurig samengesteld en uitvoerig beproefd voor het beste resultaat in de praktijk.

Beproevingen van kruidenrijk grasland

Uit deze proeven komt naar voren dat COUNTRY MultiLife zeer geschikt is voor eiwit van eigen land. Het eiwitgehalte van de soortenrijke COUNTRY MultiLife mengsels is ruim een kwart hoger dan het eiwitgehalte bij monocultuur Engels raaigras van de Nederlandse rassenlijst. Dit in combinatie met de hogere drogestofopbrengst geeft een extra eiwitopbrengst van 75% ten opzichte van monocultuur Engels raaigras. Een monocultuur Engels raaigras haalt een stikstofefficiëntie van 96%. Dus wat bemest is wordt vrijwel helemaal omgezet in stikstof en dus eiwit in het ruwvoer. COUNTRY MultiLife heeft een stikstofefficiëntie van 197%. Dit betekent dat er naast de toegediende stikstof uit mest nog ééns zo veel via een andere bron is opgenomen door het gewas. De verklaring voor deze hoge eiwitopbrengst en stikstofefficiëntie zijn biodiversiteit en stikstofbinding door vlinderbloemigen.

Meer opname door biodiversiteit

Door de hoge diversiteit aan planten is het wortelstelsel van COUNTRY MultiLife zeer uitgebreid. Hierdoor kunnen de planten veel meer stikstof opnemen. En waar wortels zijn is ook meer bodemleven. Deze bacteriën en organismen in de bodem brengen het leven, en het daarmee gepaard gaande stikstof, dichter naar het grondoppervlak waardoor alle planten ervan kunnen profiteren. De diversiteit in componenten heeft ook als voordeel dat de verschillende soorten niet dezelfde groeicurve hebben. De planten vullen elkaar aan in het groeiritme waardoor er lang en geleidelijk stikstof kan worden opgenomen.
 
Natuurlijke stikstoffabriek
De COUNTRY MultiLife mengsels bevatten een groot aandeel klaver en luzerne. Deze vlinderbloemigen binden stikstof uit de lucht en maken dit beschikbaar voor de planten. Dit gebeurt in symbiose met Rhizobium bacteriën in de bodem. De Rhizobium bacteriën op de klavers en luzerne binden meer stikstof wanneer de bodemtemperatuur stijgt. In de zomer en het najaar is er daarom meer stikstof beschikbaar door de hogere snelheid van het mineralisatieproces.

De voordelen op een rij:

  • Natuurlijke stikstoffabriek: vlinderbloemigen binden stikstof uit de lucht en maken dit beschikbaar voor de planten. 
  • Bespaar kunstmest en verhoog het eiwitgehalte: rode klaver, witte klaver en luzerne in soortenrijk grasland kunnen 100-300 kg stikstof per hectare per jaar binden.
  • Meer regenwormen versnelt vorming van humus. Als er klavers en andere vlinderbloemigen worden geteeld dan neemt het aantal regenwormen toe. De pendelaars vormen verticale gangen die zuurstof in de bodem brengen en helpen bij waterinfiltratie bij regenbuien.
  • Bodemverdichting verlichten. Door de penwortels van cichorei, smalle weegbree of rode klaver wordt de grond opengetrokken en herstelt de bodemstructuur. 
  • Het diverse wortelpakket van een soortenrijk grasland geeft een betere droogtetolerantie.

Meer weten over kruidenrijk/soortenrijk grasland?

Ge­schikt voor maai­en

COUN­TRY Mul­ti­Li­fe 14

Ge­schikt voor wei­den

COUN­TRY Mul­ti­Li­fe 16

Teelthand­lei­ding

Krui­den­rijk gras­land