Datum: 23.04.2021

Vers gras is smakelijk, goed verteerbaar en niet gevoelig voor inkuilverliezen. Daarom winnen beweiden en zomerstalvoedering de laatste jaren aan populariteit. Het grootste voordeel van vers gras voeren is de hoge eiwitbenutting. Het toepassen van zomerstalvoedering kan de aankoop van dure eiwitproducten aanzienlijk verminderen.

Inkuilverliezen vermijden

Gras inkuilen is natuurlijk van groot belang om het vee in de winter te kunnen voeren. Of om koeien te voeren die jaarrond op stal blijven. Het is echter onvermijdelijk dat bij het inkuilen van ruwvoer verliezen optreden. Daarom is de efficiëntie van gras het hoogste bij vers voeren. De inkuilverliezen beginnen al na het maaien op het veld. Maar de grootste verliezen treden op in de kuil. “Tijdens de conservering hebben de bacteriën energie nodig om de pH te laten dalen. Ook de eiwitkwaliteit daalt doordat het wordt omgezet in snelle eiwit- en stikstofvormen. Deze zijn minder goed te benutten door de koe” zegt Luuk Maas, productmanager Forage quality bij DSV zaden.

Balans tussen energie en eiwit

Gras bevat van nature veel eiwit van hoge kwaliteit voor de koe. Om dit eiwit te kunnen benutten in de koe is er voldoende energie nodig. Het eiwit wordt namelijk in de pens afgebroken door bacteriën, deze bacteriën worden gevoed door energie. Dus het eiwit in het rantsoen is als het ware de bouwstof en de energie is de brandstof voor de pensmicroben. Wanneer er niet voldoende energie (suikers) aanwezig zijn in de pens, kan niet al het gevoerde eiwit omgezet worden in microbieel eiwit en gaat dan verloren in bijvoorbeeld urine. Goed verteerbaar gras met een hoog suikergehalte is dus noodzakelijk voor een efficiënte eiwitbenutting.

Ga voor suiker in het gras

Een manier om het suikergehalte van het vers gras voor de koe te verhogen is het bewust kiezen van het maaimoment. Gedurende de dag neemt het aandeel eiwit in het gras af en wordt het aandeel suiker hoger. Zomerstalvoedering, of beweiden, in de middag/avond kan daarom zorgen voor een betere eiwitbenutting en hogere melkproductie. Ook de keuze van het juiste grasmengsel draagt bij aan een hoger suikergehalte. De genetische eigenschappen van een ras spelen hierin een rol. Voornamelijk tetraploïd Engels raaigras scoort erg hoog met het suikergehalte.

Het beste gras voor zomerstalvoedering

Voor zomerstalvoedering is een grasmengsel met een hoog suikergehalte belangrijk. Daarnaast is vroeg in het voorjaar kunnen maaien en een snelle hergroei gewenst. Het mengsel COUNTRY MilkMore 14 past perfect bij zomerstalvoedering. Dit mengsel bestaat voor 80% uit tetraploïde Engels raaigras Explosion. Explosion start vroeg in het voorjaar en scoort 112 voor ‘drogestofopbrengst 1e snede’ op de Nederlandse rassenlijst. Het ras heeft het Milk Index-keurmerk, dit staat voor een aantoonbaar hogere verteerbaarheid en voederwaarde. COUNTRY MilkMore 14 bevat ook een aandeel laat tetraploïd Engels raaigras zodat een lang groeiseizoen kan worden benut.