Datum: 31.03.2021

Sinds enkele jaren heeft soortenrijk grasland een vlucht genomen in Nederland. De gebruikers en resultaten zijn positief. Echter blijft onkruidbestrijding een aandachtspunt. Anna Wolters, van Tjoelker uit Leek, geeft advies om de onkruid in het voorjaar de baas te blijven.

Onkruid remmen in soortenrijk grasland

Veel graslandpercelen zijn in de nazomer van 2020 ingezaaid met de soortenrijke graslandmengsels COUNTRY MultiLife 14 en 16. Bij een rondgang langs deze percelen rond half maart 2021 bij klanten van de Firma Tjoelker, uit Leek, bleek dat de opkomst in veel gevallen prima geweest is. Anna Wolters van de Firma Tjoelker vertelt “de percelen die eerder zijn ingezaaid staan er over het algemeen beter op dan de later ingezaaide: op de vroeg gezaaide percelen staat zelfs al een halve weidesnede”.

Vaak heeft deze nieuw ingezaaide grasmat nog te weinig zode om er al een eerste drijfmestgift op te brengen. De bemesting zal dan ook vooral in de vorm van minerale meststoffen moeten gebeuren. Aanbevolen wordt om een lichte 1ste snede eerst af te maaien dus stem hier de N-gift ook op af. Door een lichte snede stimuleer je vroeg de uitstoeling en dus ook de zodevorming. Veel onkruiden verdwijnen na de eerste keer afmaaien (o.a. melganzevoet, nachtschade) maar niet allemaal: muur is vaak hardnekkig. “Door goed graslandmanagement moet je proberen de zode snel dichter te krijgen zodat onkruiden minder kans krijgen” geeft Anna aan.

Mechanische onkruidbestrijding vaak de beste optie

Mechanische onkruidbestrijding kan mits de aanwezige klavers en kruiden niet met wortel en al uit de grond getrokken worden. Dus starten met voorzichtig eggen op een droge bovengrond met het liefst aansluitend drogend weer. Vaak is de laatste week van maart of de eerste week van april daarvoor geschikt! Als het in deze periode niet lukt dan eventueel eggen na de eerste snede.

Gewasbescherming door middel van chemische middelen is lastig op kruidenrijk/soortenrijk grasland. Neem contact op met uw deskundige adviseur. Er zijn (beperkte) mogelijkheden maar deze kunnen ook een (grote) negatieve invloed op de aanwezige klavers en kruiden hebben.

Aanvullende adviezen voor (toekomstige) gebruikers:

  • Zorg dat vóór half september de soortenrijke COUNTRY MultiLife grasmengsels ingezaaid zijn. Dan kunnen de grassen, klavers en kruiden zich voor de winter nog goed ontwikkelen en een mooie dichte zode vormen
  • Begrazing met schapen in de herfst/vroege winter is een uitstekende manier om het uitstoelingsproces te bevorderen. Haal de schapen er vóór een vorstperiode weer uit en laat ze niet te kort de zode afgrazen (>5 cm)
  • Overweeg vóór de inzaai een vals zaaibed. Hierdoor kun je veel onkruid vóór het inzaaien opruimen
  • Anna vult aan “niet iedere boer en elke grond geschikt is voor de inzaai van soortenrijke graslandmengsels: onkruidrijke percelen kunnen beter vermeden worden en het vergt een goed graslandmanagement!”