Datum: 06.05.2024

Nu de mestplaatsingsruimte kleiner wordt door het afbouwen van derogatie is het extra belangrijk om efficiënt met de nutriënten om te gaan. Door eiwit maximaal te benutten kan een BEX-voordeel behaald worden en hoeft er minder mest afgevoerd te worden. Zo blijft er meer drijfmest op het bedrijf waarvan het gewas profiteert.

Het microbieel eiwit, dat in de pens van de koe geproduceerd wordt, is de beste eiwitbron voor de melkkoe en wordt het meest effectief benut. Ongeveer 2/3 van al het eiwit dat door de koe gebruikt wordt is afkomstig van microbieel eiwit. Om veel microbieel eiwit te maken moet er voldoende eiwit en energie in de pens aanwezig zijn.

Zowel eiwit als energie moeten dus op hetzelfde moment, in de juiste balans, aanwezig zijn in de pens. Want waar bij eiwit-efficiëntie veelal enkel over eiwitten gesproken wordt, is energie juist vaker de limiterende factor. Denk bijvoorbeeld aan najaarsgras waar veel eiwit in zit. Het energiegehalte van najaarsgras is juist lager, waardoor het ureumgehalte stijgt en er eiwit verloren gaat.

Balans tussen energie en eiwit

Gezond en goed verteerbaar gras met een hoge energiedichtheid zorgt juist voor een betere balans tussen energie en eiwit in de pens, waardoor het eiwit wat van het land gewonnen wordt ook daadwerkelijk benut wordt. Bij de keuze van het grasmengsel kan dus al gestuurd worden op een zo optimaal mogelijke benutting van eiwit en het beperken van mestafzet. Onze COUNTYRY MilkMore mengsels worden speciaal samengesteld met Milk Index rassen welke een hoge verteerbaarheid hebben, veel energie bevatten en zeer smakelijk zijn. Wanneer bijvoorbeeld in een maisrijk rantsoen juist meer eiwit nodig is kan COUNTRY MilkMore 13 een uitkomst bieden. Deze is samengesteld uit goed verteerbare grassen en klavers welke voor een hoger eiwitgehalte zorgen.

Hoge verteerbaarheid zorgt voor maaiflexibiliteit

Naast de juiste mengselkeuze is het tijdig maaien belangrijk om voldoende voederwaarde te behalen. Maar aan de andere kant kan iets langer wachten soms beter zijn voor de bestendigheid van het eiwit. De hoge verteerbaarheid van Milk Index rassen zorgt voor meer maaiflexibiliteit. Wanneer later gemaaid wordt, blijft de verteerbaarheid goed behouden, waardoor het eiwit in de pens beter benut kan worden.

Lees hier meer over Milk Index

Met de juiste rassen meer melk.

Aantoonbaar hogere voederwaarde en melkopbrengst, lees hier meer over grasrassen met het kenmerk Milk Index.