Datum: 08.02.2022

Na een aantal moeizame grasjaren door droogte kwam de hoge grasopbrengst van 2021 erg gelegen. Anderzijds zorgt een goede opbrengst vaak voor wat lagere kwaliteit, dit is vooral in het eiwitgehalte te zien.

Hectische start van 2022

Het jaar is net begonnen of er spelen al verschillende zaken rondom bemesting, met name stikstof. De huidige kunstmestprijzen zijn hoog, er is nog veel onduidelijkheid over derogatie en op sommige plaatsen raken de mestputten al aardig vol. Des te meer redenen om nauwkeurig te kijken hoe de beschikbare mest wordt ingezet. Het advies is om in ieder geval niet te besparen op de eerste en tweede snede. Deze snedes zorgen voor de helft van de totale grasopbrengst en scoren meestal goed op kwaliteit.

Bemesten met een plan

Door een heldere doelstelling te formuleren kunt u hier gericht naartoe werken. Bepaal daarom nu een gewenste opbrengst en eiwitgehalte voor de eerste snede. Hiervoor kunt u als vuistregel nemen dat iedere kilo werkzame stikstof wordt omgezet in 6,25 kg Ruw Eiwit. Houd hierbij wel rekening met de stikstofvoorraad in de bodem, verliezen en de werkingscoëfficiënt van de meststof.

Naast de juiste bemesting is het ook zeer belangrijk om de grasgroei te monitoren voor een juiste bepaling van het oogstmoment. Iedere centimeter grasgroei staat gelijk aan ongeveer 100-125 kg ds.

Voorbeeld

Doelstelling is 3.500 kg ds/ha met 16,5% Ruw Eiwit

Gewenste RE-opbrengst:

 3.500 kg ds/ha x 16,5% = 578 kg RE/ha

Benodigde stikstof: 578 RE : 6,25 = 92 kg werkzame N/ha
Maaimoment:  3.500 kg ds/ha : 125 kg ds/cm = 28 cm planthoogte

 

Profiteer van voorjaarsgroei

Superscore voor Explosion

Vroeg in het groeiseizoen is er normaal gesproken voldoende vocht beschikbaar. Het gras groeit vlot en de voederwaarde is goed. De eerste snede is de basis voor het winterrantsoen, dan wilt u daar toch maximaal van profiteren? De COUNTRY Silage 3, MilkMore 13, 14 en 15 bevatten het tetraploïde Engels raaigras Explosion. Op de Rassenlijst knalt Explosion eruit met een 112 score voor ‘opbrengst 1e snede’. Ook de jaaropbrengst van Explosion is top, bij zowel weiden als maaien.

Meer weten over COUNTRY mengsels?

Klik hier voor meer informatie:

U kunt ook contact opnemen met onze ruwvoerspecialisten: