Datum: 14.03.2023

Door de actuele regelgeving maar ook voor de verbetering van biodiversiteit stappen rundveehouders steeds vaker over op soortenrijk (of kruidenrijk) grasland. Wat zijn de beweegredenen om dit te doen en wat zijn de voordelen van kruidenrijk grasland?

Opbrengst en voederwaarde met lage input

 

Productief soortenrijk grasland bestaat uit grassen, vlinderbloemigen en kruiden die geschikt zijn voor de productie van ruwvoer. De juiste combinatie van deze gewassen zorgt voor een zeer hoge opbrengst en goede voederwaarde bij een lage input van nutriënten.

Het grootste voordeel wordt behaald door de vlinderbloemigen, zoals klaver, in het mengsel. Deze planten binden stikstof uit de lucht en maken deze vrij in de bodem. Hierdoor is het niet nodig om extra stikstof uit kunstmest toe te dienen.

De voederwaarde van soortenrijk grasland is ook goed. Met name het eiwitgehalte is hoog. De energie en verteerbaarheid is door verschillende gewassen wat lager dan die van Engels raaigras. Daarom past soortenrijk grasland mooi als aanvulling op grasland met hoge voederwaarde.

Soortenrijk grasland versus Engels raaigras

Verbetering van biodiversiteit en bodem

De diversiteit aan componenten zorgt voor een hogere bovengrondse biodiversiteit. Er wordt gezond ruwvoer voor de koe geproduceerd en er wordt een goede leefomgeving voor insecten gecreëerd. Daarnaast verbetert soortenrijk grasland ook de bodem en biodiversiteit onder de grond. Door het uitgebreide en diepgaande wortelstelsel wordt de bodemstructuur verbeterd. Dit wortelstelsel zorgt er ook voor dat het grasland minder snel last heeft van droogte. Daarnaast zijn er meer regenwormen te vinden onder soortenrijk grasland dan onder Engels raaigras.

Kies een mengsel dat bij uw gebruiksdoel past

DSV zaden heeft meerjarig onderzoek gedaan naar de samenstellingen van soortenrijk grasland. Hieruit is het COUNTRY MultiLife concept naar voren gekomen. Dit zijn mengsels voor productief soortenrijk grasland voor maaien en/of beweiden.

Maaien

COUNTRY MultiLife 14

Meerjarig mengsel, geschikt voor maaien. Veel verschillende grassen en een hoger aandeel rode klaver voor een hoge opbrengst en goede droogtetolerantie.

Beweiden

COUNTRY MultiLife 16

Meerjarig mengsel, met name geschikt voor beweiden. Een smakelijk mengsel met een dichte zode en focus op witte klaver.

Project 1001ha kruidenrijk grasland met €150 korting

De 1001ha kruidenrijk grasland actie is bedoeld om melkveehouders met een speciale korting laagdrempelig kennis te laten maken met soortenrijke mengsels. Het doel is om de komende periode 1001 hectare grasland soortenrijk te maken. Ook DSV zaden Nederland neemt aan deze actie. U kunt meer lezen over deze actie op 1001ha.nl.

LTO Nederland en Urgenda willen zo veel mogelijk melkveehouders de mogelijkheid bieden om kennis te maken met soortenrijk grasland. Op de bestelpagina kunnen melkveehouders voor maximaal 3 hectare kruidenrijk grasland bestellen met €150 korting.

Woont u in Zeeland, Zuid-Holland, Limburg, Drenthe, Overijssel en in de gemeenten Hardenberg, Hof van Twente en Berkelland, dan kunt u deelnemen aan deze actie en de COUNTRY MultiLife mengsels met korting bestellen.
-> Deze actie is onlangs uitgebreid en beschikbaar voor melkveehouders uit heel Nederland!

Meer weten over hoe soortenrijk grasland te telen?

Download hier onze teelthandleiding met informatie en tips: