Datum: 16.03.2022

Grasland wordt actief bij een bodemtemperatuur van 5-8 graden Celsius. Deze temperaturen hebben we al bereikt. Dit betekent dat nu het juiste moment is om uw grassenbestand te verbeteren. Lees hier onze tips en aanbevelingen over het doorzaaien.

Wanneer is doorzaaien nodig?

Controleer uw perceel

Er wordt geadviseerd om grasland door te zaaien wanneer meer dan 15% van het grassenbestand bestaat uit ondiep wortelende onkruidgrassen (zoals straatgras en ruwbeemd). Deze grassen hebben een stuk lagere drogestofopbrengst en ook de voederwaarde is niet zo hoog als die van Engels raaigras.

Ook wanneer de zode meer dan 15% open plekken heeft is doorzaaien aanbevolen. Op open plekken in het perceel mist u opbrengst, daarnaast krijgen onkruiden de kans om zich in de open plekken te vestigen.

Loop dus een rondje door uw percelen en controleer op open plekken en onkruidgrassen. Heeft het gras paarse voetjes en blinkt de onderkant van het blad? Dan is het een goed voedergras. Heeft het gras witte voetjes en kunt u het eenvoudig uit de zode te trekken? Dan is het zeer waarschijnlijk straatgras of ruwbeemd.

Op welk moment doorzaaien?

Gras wordt actief bij een bodemtemperatuur van 5-8 graden Celsius. Het voorjaar is daarom een uitstekend moment om door te zaaien. Houd wel rekening met de weersvoorspellingen. Wordt er vorst verwacht kort na het zaaien? Dan kunt u dit beter even uitstellen.

Bij doorzaaien wilt u zo min mogelijk concurrentie van het bestaande gras. Dus staat er al een flinke pak gras op? Wacht dan met doorzaaien tot net na de eerste snede, of zaai door in het najaar.

Zaai alleen door bij een vochtige (kneedbare) toplaag, voldoende hoge temperatuurverwachting en als er neerslag wordt verwacht.

"​​​​​​​Gras wordt actief bij een bodemtemperatuur van 5-8 graden Celsius. Het voorjaar is daarom een uitstekend moment om door te zaaien."

Bemesten en doorzaaien

Bemesten kunt u het beste doen vóór het doorzaaien. Bemesten na het doorzaaien is ook mogelijk, maar doe dit niet wanneer het gras net gekiemd is. In dit stadium is de kans op beschadiging van de kiemplanten te groot. Dan kan de bemesting beter even achterwege gelaten worden.

Welke doorzaaimachine gebruiken?

Er zijn verschillende doorzaaimachines met hun eigen voor- en nadelen. Dus welke doorzaaimachine moet u gebruiken?

Staat er veel ondiep wortelend onkruidgras in uw perceel? Dan kunt u het beste doorzaaien met een wiedeg. Zo verwijdert u deze ongewenste grassen uit de zode.

Vertoont het perceel veel open plekken? Zaai dan door met een schijvendoorzaaimachine. Deze machine legt het zaaizaad mooi in de grond waardoor de slagingskans iets groter is. Het dichtrollen van de gleufjes is cruciaal voor een hoge slagingskans. Dat kan eventueel met een cambridgerol.

Welk grasmengsel?

Zaai door met 100% tetraploïd Engels raaigras. Deze grassen hebben de meeste groeikracht en de snelste beginontwikkeling. COUNTRY Super Doorzaai is speciaal ontwikkeld om door te zaaien. De rassen hebben een hoge kiemenergie dat zorgt voor betere opkomst, ook bij lage temperaturen.

Meer weten of advies over doorzaaien? Neem contact op met onze specialisten:

Klik op onderstaande knop voor meer informatie over COUNTRY Super Doorzaai: