Datum: 23.09.2022

Door de hectische kunstmestmarkt en het nieuwe GLB per 2023 is het momenteel extra interessant om klaver toe te voegen in uw graspercelen. Hiermee kunt u geld besparen en invulling geven aan de eco-regeling.

Besparen op kunstmest

Klaver bindt, in samenwerking met Rhizobiumbacteriën, stikstof uit de lucht en maakt deze beschikbaar in de bodem. Iedere procent klaver aandeel in de zode kan tot wel 3-6 kg stikstof/hectare binden. Bij 20% klaver kan dit dus oplopen tot wel 120 kg N/ha die u kunt besparen.

Het nieuwe GLB

In het nieuwe GLB, dat vanaf 2023 start, wordt het gebruik van grasklaver en kruiden gestimuleerd. Door het gebruik van grasklaver kunt u dus invulling geven aan de eco-regeling én eiwitrijk ruwvoer telen. Het toevoegen van kruiden, naast grassen en klavers, wordt nog hoger gewaardeerd. Dit is dus het overwegen waard.

Teelttips grasklaver

De teelt vraagt om een iets ander teeltmanagement dan een monocultuur gras. Enkele tips voor de teelt van grasklaver:

  • Gebruik rode klaver bij maaien en witte klaver bij beweiden.
  • pH-waarde van minimaal 5,5.
  • Zaai niet te diep; 0,5-1 cm is optimaal voor klaver.
  • Zaai niet te laat; streef er naar om de klaver vóór oktober gezaaid te hebben.
  • Stuur uw kunstmestgift aan de hand van klaveraandeel en conditie van de grasmat. Bij de juiste omstandigheden kan kunstmest volledig uit de teelt worden weggelaten.

Kant-en-klaar grasklaver mengsels

Bij het inzaaien van gras kan bij het vullen van de zaaimachine klaver aan het grasmengsel worden toegevoegd. Een andere optie is om te kiezen voor een kant-en-klaar grasklavermengsel. DSV zaden heeft mengsels waar gras en klaver in de optimale verhouding in één zak zitten. Dit zorgt voor meer gebruiksgemak en de perfecte combinatie van grassen en klavers.

In onderstaande video legt Jos Deckers het verschil tussen rode en witte klaver uit: