Datum: 25.07.2022

Bij DSV zaden ontwikkelen we continu de beste voedergrassen. In ons veredelingsprogramma testen we de voedergrassen uitgebreid op een groot aantal locaties in Europa. We passen de rassen toe in mengsels die zijn samengesteld voor een specifiek gebruiksdoel.

Opbrengst versus hoge voederwaarde

Op de CSAR rassenlijst Engels raaigras staan de beste rassen van Nederland. In deze beproevingen worden rassen beoordeeld op opbrengst en verschillende landbouwkundige kenmerken. Bij DSV zaden gaan we nog een stapje verder, zegt Roy Kuenen, productmanager ruwvoer. “In onze veredelingsproeven kijken we ook naar de voederwaarde van de grasrassen. Gras moet een goede opbrengst hebben, gezond en sterk zijn. Maar uiteindelijk maakt de koe melk van hetgeen dat ze binnen krijgt.” Onze rassen met een hogere voederwaarde krijgen daarom ook het Milk Index keurmerk.

“Bij DSV zaden zijn we heel bewust bezig met de voederwaarde van onze rassen en mengsels”

Samengestelde mengsels voor specifieke gebruiksdoelen

De grassoorten en –rassen worden niet voor niets gecombineerd in een mengsel. “Een ras kenmerkt zich door bepaalde eigenschappen,” geeft Kuenen aan. Voor het beste resultaat combineren we de mengsels daarom tot een mengsel voor een specifiek gebruiksdoel. Zo zijn échte maaimengsels bijvoorbeeld minder geschikt voor beweiding. “Omdat in de praktijk mengsels worden ingezaaid is het belangrijk om te weten wat deze doen qua opbrengst en voederwaarde. Daarom beproeven we niet alleen de rassen maar ook de mengsels.” Om een goed beeld te geven worden de COUNTRY mengsels daarom op opbrengst en voederwaarde vergeleken met andere grasmengsels van de Nederlandse markt.

Celwandverteerbaarheid

Bij DSV zaden zijn we heel bewust bezig met de voederwaarde van onze rassen en mengsels. In de proefvelden kwam duidelijk naar voren dat de COUNTRY MilkMore mengsels goed scoren in voederwaarde. “Nu hebben we onze mengsels ook vergeleken met andere mengsels die op de markt zijn. Uit deze resultaten blijkt dat de naam MilkMore zichzelf eer aan doet,” laat Kuenen weten.

De celwandverteerbaarheid speelt een grote rol in de melkproductie. “Bij goed verteerbaar gras heeft de koe een hogere drogestof opname, heeft dus een goed gevulde pens én krijgt meer voedingsstoffen binnen. Zo blijft het vee gezond en kan er efficiënt melk geproduceerd worden”.

Bron: DSV zaden research 2022 - Onderzoek voederwaarde COUNTRY MilkMore versus rassen op de Nederlandse markt 2022

Meer weten over COUNTRY MilkMore mengsels en voederwaarde?

Roy Kuenen legt het uit in deze video:

Meer informatie over COUNTRY MilkMore en Milk Index?

Kijk hier voor meer informatie over Milk Index, de rassen en vergelijk de COUNTRY MilkMore mengsels:

EXPLOSIEVE COUNTRY VOORDEELACTIE

Nu 15 kilo gratis!

Ontvang nu 15kg GRATIS bij een minimale aankoop van 240kg COUNTRY grasmengsels

Bij een bestelling van minimaal 240 kg COUNTRY MilkMore 13-14-15-16-17, MultiLife 14-16, Fibre 10, Balance Eco, Balance Timo Eco of Silage 3 ontvangt u 15 kg COUNTRY van hetzelfde mengsel GRATIS!

De mengsels met klaver zijn de mengsels COUNTRY MilkMore 13 en 17.
Let op: zolang de voorraad strekt!

Bekijk de actievoorwaarden HIER: