Datum: 26.02.2024

Kruidenrijk, of soortenrijk, grasland past uitstekend in een ruwvoerbouwplan en –rantsoen. Het heeft verschillende voordelen zoals besparing op kunstmest, verbetering van de bodem en invulling van het GLB. Het teeltmanagement vraagt wel om wat extra aandacht. DSV zaden heeft al meerdere jaren COUNTRY MultiLife mengsels. Deze productieve kruidenrijke grasmengsels zijn nauwkeurig samengesteld en uitvoerig beproefd voor het beste resultaat in de praktijk.

Opbrengst en voederwaarde met lage input

"Het grootste voordeel wordt behaald door vlinderbloemigen"

Productief soortenrijk grasland bestaat uit grassen, vlinderbloemigen en kruiden die geschikt zijn voor de productie van ruwvoer. De juiste combinatie van deze gewassen zorgt voor een zeer hoge opbrengst en goede voederwaarde bij een lage input van nutriënten.

Het grootste voordeel wordt behaald door de vlinderbloemigen, zoals klaver, in het mengsel. Deze planten binden stikstof uit de lucht en maken deze vrij in de bodem. Hierdoor is het niet nodig om extra stikstof uit kunstmest toe te dienen. De voederwaarde van soortenrijk grasland is ook goed. Met name het eiwitgehalte is hoog. De energie en verteerbaarheid is door verschillende gewassen wat lager dan die van Engels raaigras. Daarom past soortenrijk grasland mooi als aanvulling op grasland met hoge voederwaarde.

Onderzoek: COUNTRY MultiLife kruidenrijk grasland geeft hogere opbrengst en eiwit opbrengst ten opzichte van enkel Engels raaigras.

Verbetering van biodiversiteit en bodem

De diversiteit aan componenten zorgt voor een hogere bovengrondse biodiversiteit. Er wordt gezond ruwvoer voor de koe geproduceerd en er wordt een goede leefomgeving voor insecten gecreëerd. Daarnaast verbetert soortenrijk grasland ook de bodem en biodiversiteit onder de grond. Door het uitgebreide en diepgaande wortelstelsel wordt de bodemstructuur verbeterd. Dit wortelstelsel zorgt er ook voor dat het grasland minder snel last heeft van droogte. Onder soortenrijk grasland zijn gemiddeld meer regenwormen te vinden dan onder monocultuur gras. Door de goede bodemstructuur kunnen de wormen zich beter bewegen en de stoffen die klavers en kruiden uitscheiden zijn een voedingsbron voor de regenwormen.

Meer weten over kruidenrijk grasland?

Teelthand­lei­ding

De teelt van kruidenrijk grasland vraagt een ander management dan enkel gras. Bekijk hier de teelthandleiding voor soortenrijk grasland.

Ruw­voer bro­chu­re 2024

Bekijk alle mogelijkheden voor ruwvoer met grassen, klavers, sorghum, luzerne en mais en in de ruwvoerbrochure 2024

COUNTRY MultiLife proberen?

Het is nu mogelijk om laagdrempelig en met korting te kunnen experimenteren met kruidenrijk grasland via de crowdfundingsactie van LTO en Urgenda in diverse provincies en gemeenten in Nederland. Lees hier meer over de actie.

Wilt u advies of meer informatie over kruidenrijk grasland?

Neem dan contact op met onze specialisten.