Datum: 26.03.2024

Nu de lente eraan komt, is het tijd om aandacht te besteden aan het onderhoud van de wadi. Door het extreem natte najaar en de winter zullen veel wadi’s lang en vol met water hebben gestaan, of zelfs nog steeds staan. De wadi is natuurlijk ontworpen om regenwater op te vangen, te infiltreren en te vertragen. Het voorjaar is een cruciale tijd om ervoor te zorgen dat de wadi goed blijft functioneren zodat het effectief overtollig water kan blijven afvoeren.

Inspecteren van de wadi

Start met het inspecteren van de wadi en verwijder eventuele vegetatie, bladeren, takken en ander vuil dat zich heeft opgehoopt tijdens de wintermaanden. Deze materialen kunnen de doorstroming van water belemmeren en het functioneren van je wadi verminderen. Kijk ook of er tekenen van erosie zijn langs de oevers. Erosie kan optreden als gevolg van hevige regenval of een verkeerd ontwerp van de wadi. Herstel eventuele beschadigde gebieden door erosiebestrijdingsmaatregelen te nemen, zoals het aanleggen van stenen dammen of het inzaaien van erosiebestendige vegetatie zoals een sterk grasmengsel.

Inspecteer de infiltratiezone
Controleer of de infiltratiezone van je wadi vrij is van verstoppingen en goed doorlatend is. Verwijder eventuele sedimentophopingen of afzettingen die de infiltratie van regenwater kunnen belemmeren. Dit zal helpen om het water efficiënter af te voeren en het risico op overstromingen te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om de structuur van de wadi te inspecteren op eventuele scheuren, verzakkingen of andere schade. Het is belangrijk dat beschadigingen zo snel mogelijk gerepareerd worden om te voorkomen dat ze erger worden en de functionaliteit van de wadi aantasten.

Foto: Rietzwenk genereert een diepe beworteling en is daardoor uitstekend bestand tegen lange natte, of juist droge periodes.

 

Inzaaien van de wadi

Verwijder indien nodig overwoekerende planten en verwijder onkruid om de doorstroming van water te bevorderen en het uiterlijk van de wadi te verbeteren. Ook kan er een herinzaai van grassen plaatsvinden. Het mengsel EUROGRASS Campino is een uitermate geschikt mengsel voor een wadi. Campino bevat 80% rietzwenk, een grassoort welke na ontwikkeling een diepe beworteling genereert. Hierdoor houdt dit gras beter stand gedurende lange, nattere periodes. Dankzij diezelfde lange wortels is rietzwenkgras overigens ook een grassoort welke beter met hitte en droogte kan omgaan dan andere grassen waardoor deze langer groen zal blijven. Het water kan via dit lange wortelgestel ook beter naar beneden zakken, waardoor de wadi beter waterdoorlatend is en blijft.

Meer weten over het onderhoud of aanleg van een wadi?

Download hieronder de productsheet van EUROGRASS Campino.

Neem contact op met onze specialisten, wij adviseren u graag.