Datum: 28.07.2022

"Momenteel zijn er veel grasplanten met kroonroestinfecties zichtbaar," dit meldt veredelaar DSV zaden. Kroonroest is niet nieuw, maar opvallend is het wel dat er zo vroeg in het jaar al aangetaste planten waarneembaar zijn. Normaal gesproken zien we kroonroest meer aan het einde van de zomer, rond de maand september.

Ideale weersomstandigheden voor kroonroest

De weersomstandigheden zoals ze momenteel zijn, in de ochtend wat dauw en daarna het warme weer overdag, zorgen voor ideale omstandigheden zodat de kroonroest nu al veel meer te zien is.  DSV waarschuwt er dan ook voor dat dit in de praktijk bij melkveehouders in de percelen zichtbaar zal worden. Planten met kroonroest zijn minder gezond en kwetsbaar. Daarnaast heeft kroonroest een negatief effect op de smakelijkheid van de grassen en zullen koeien het bij beweiden laten staan. De komende snede zal daarom best wel eens kunnen tegenvallen in kwaliteit.

Kans op kroonroest verkleinen

Gezond en goed groeiend gras heeft minder last van kroonroest. Gedurende het jaar kleine beetjes bemesten of het toevoegen van klavers geeft een veel kleinere kans op kroonroest. Door het huidige droge weer is het echter lastig om het gras groeiende te houden. Bij een flinke roestbesmetting zou ervoor gekozen kunnen worden om het gras te maaien wanneer er weer regen en groeizamer weer voorspeld wordt. Op die manier is er weer het snelste smakelijk gras voor weidend vee.

Keuze van het juiste grasmengsel

De melkveehouder kan bij de keuze van de rassen of het grasmengsel rekening houden met de resistentie van rassen tegen kroonroest. Zo heeft DSV in haar MilkMore mengsels het ras Explosion, welke een 8,8 scoort op resistentie tegen kroonroest. Nieuw op de rassenlijst is het ras Beau welke een 8,9 scoort op de Nederlandse rassenlijst tegen kroonroest. Beau zal vanaf 2023 opgenomen worden in de COUNTRY MilkMore mengsels.

Kom naar de Innovatiedag Ruwvoer

Thema: Praktijkgerichte oplossingen in ruwvoer

  • Datum:    donderdag 1 september 2022
  • Tijd:          12.30 – 16.30 uur
  • Locatie:   Zelder 1, 6599 EG Ven-Zelderheide

PROGRAMMA:

  • Sturen in maaihoogte en maairegime
  • Country MilkMore mengselbeproeving: aantoonbaar meer melkopbrengst
  • Sorghum- en maisteelt innovaties uitgelicht
  • Soortenrijk grasland en de invloed van vlinderbloemigen
  • Impact van nieuw GLB op de teelt van ruwvoer
  • Groei door innovatie: rondleiding in ons nieuwe magazijn

Aanmelden kan via deze link: