Datum: 31.01.2023

Op 26 januari 2023 werd bekend dat de Engelse akkerbouwer Tim Lamyman uit het district Lincolnshire (Verenigd Koninkrijk) met het wintertarweras DSV Champion een nieuw wereldrecord heeft bereikt met de hoogste wintertarweopbrengst per hectare ooit!

Indrukwekkende cijfers

Hij oogstte 17,95 ton/ha met een hectolitergewicht van 82,6 kg van een perceel van 8,292 ha. Met een team van landbouwkundigen werd een optimale teelt voorbereid en uitgevoerd om het zeer hoge opbrengstpotentieel van het ras Champion ook daadwerkelijk te bereiken.

Dr. Matt Kerton, veredelaar van Champion bij DSV UK, reageerde verheugd over het behalen van dit record: “Het potentieel van het ras was vanaf een vroeg stadium van het veredelingstraject duidelijk zichtbaar. Ons doel is om veredelingslijnen heel hard te screenen op zowel opbrengst als ziekteresistentie met behulp van een reeks locaties in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. Het veredelingsproces voor DSV Champion begon in 2012 en het uitstekende opbrengstpotentieel werd duidelijk toen we vanaf 2016 met proeven begonnen.”

Uitstekende ziekteresistentie

“Naarmate het selectieproces vorderde, kwamen ook het uitzonderlijke ziekteresistentiepakket en de veelzijdigheid van Champion steeds meer naar voren. Bovendien presteerde het ras Champion goed in verschillende teeltsituaties, waaronder vroeg en laat zaaien en op zware en lichte grond. Het is deze ‘allround’ combinatie van een hoge opbrengst, flexibiliteit en sterke agronomie die het zo populair heeft gemaakt."

Kerton vervolgt: "Het is een spannende reis geweest om dit punt te bereiken en het is geweldig om te zien dat DSV Champion het zo goed doet op de velden van telers en ook het wereldrecord voor opbrengst heeft behaald.

Foto: Dr. Matt Kerton (links) en akkerbouwer Tim Lamyman uit Engeland)

De toekomst van wintertarwe

De veredelaars van DSV streven naar een stabiele topopbrengst in een steeds extremer klimaat. De hogere resistenties worden steeds belangrijker vanwege de maatschappelijke wens naar minder input van gewasbeschermingsmiddelen. Kerton daarover: "Wat de toekomst betreft ligt onze focus nog steeds erg op opbrengst, bruikbaarheid en ziekteresistentie, maar andere belangrijke eigenschappen zoals verbeterde stikstofgebruiksefficiëntie en droogtetolerantie komen steeds meer in het vizier."

Champion ook gevraagd in Nederland en België

Champion wintertarwe is in Nederland en in België ook aan een opmars bezig. “Champion heeft zeer hoge opbrengstcijfers op de Nederlandse Rassenlijst en wordt veel gevraagd,” aldus Bernard Bles, sales manager bij DSV zaden. “Ook in België waren de opbrengsten afgelopen jaar erg goed. Het ras heeft veel potentie. We hopen dit terug te zien in de praktijk.”

De omschrijving van Champion op de Nederlandse Rassenlijst:

• Een korte, zeer stevige wintertarwe
• Iets later afrijpend dan gemiddeld
• Zeer hoge resistentie tegen gele roest (9,0) en bladvlekkenziekte (8,0)
• Gemiddelde resistentie tegen meeldauw (7,5)
• Fusariumresistentie is van een goed niveau (6,5)


Gemiddelde opbrengstcijfers van alle onderzochte regio’s in Nederland:

  • Behandeld: 106
  • Onbehandeld: 101

Meer weten over Champion wintertarwe?

Bekijk onderstaande video:

Download hier de granenbrochure met meer informatie over Champion