Deutsche Saatveredelung AG (DSV)

Plaats en aanleg van een paardenweide

Plaats van paardenweide

Voor een paardenweide worden percelen met een doorlatende ondergrond of een zanderige grond aan bevolen. Natte drassige percelen zijn niet geschikt voor paarden. Op natte percelen ontstaat bodemverdichting en een snelle verspreiding van ongewenste grassen zoals ruwbeemd en kruipende boterbloem. Ook vermeerderen vervelende parasieten als leverbot en longworm zich sterk op deze gronden.

Inzaaien of doorzaaien

Voor veel eigenaren van een paardenweide is het een dilemma. De keuze tussen opnieuw inzaaien of door zaaien. Daarom wordt het doorzaaien meegenomen onder de aanleg van een paardenweide.
Bij minder dan 50% goede grassen of veel open plekken moet de grasmat  vervangen worden. Zodra eenmaal kale plekken ontstaan, groeien de goede grassen zoals Engels raaigras en Timothee niet meer terug. In de plaats van de grassen komen slechte grassen zoals straatgras, ruwbeemd en kweek. Dus heb je veel kale plekken, dan is vaak het advies om opnieuw in te zaaien.

Voor opnieuw inzaaien is het nodig om een perceel eerst goed los en  onkruidvrij te maken. Bij veel onkruiden kan ook een herbicide worden toegepast. Hierna kan het inzaaien beginnen. De zaden kunnen het beste op een diepte van 1,0 tot 1,5 cm ingezaaid worden. Kleine percelen kunnen met de hand gezaaid worden. Let wel op dat het zaad gelijkmatig verdeeld wordt.
Inzaai kan het beste gebeuren in maart/april of augustus/september. Zodra op deze tijdstippen wordt ingezaaid worden (te) hoge temperaturen voor de optimale kieming van gras ontlopen. Zodra het gras boven komt, laat je het gras eerst groeien tot 15 cm en maai je het gras eerst een keer af. Bij normale groeiomstandigheden duurt dit ongeveer 2 maanden. De eerste bemesting is aan te raden bij een grashoogte van 6 tot 8 cm.

Het advies voor doorzaaien wordt gegeven bij een aandeel van 25% slechte grassen of open plekken. Voor het doorzaaien is het aan te raden om het bestaande gras kort af te maaien. Hierdoor krijgen de nieuwe grassen genoeg licht en plaats om te groeien.
De beste tijdstippen voor door-zaai zijn maart/april en augustus/september. Een beperkte weidegang is mogelijk vanaf een grashoogte van de nieuwe planten van 6 tot 9 cm.
Probeer het in- of doorzaaien te plannen voor een regenbui zodat het gras direct kan kiemen. Na het in- of doorzaaien is het verstandig de bodem aan te rollen zodat de zaden goed in contact komen met de bodem.

VitaHorse graszaad

Het juiste graszaad is een belangrijk onderdeel aan een goede grasmat. Kies voor een grasmengsel dat speciaal is samengesteld voor paarden. Met het juiste graszaad legt u een betere grasmat voor uw paarden aan. Hiermee worden onnodig veel problemen voorkomen zoals opnieuw inzaaien, maar bijvoorbeeld ook problemen van uw paard zoals zandkoliek. 
* VitaHorse GrassBalance voor weides en gras-paddocks met veel betreding.
* VitaHorse LowFructaneMix voor hooiwinning en als een laag fructaangehalte van belang is.
Om meer biodiversiteit, smakelijkheid en gezondheidswaarde toe te voegen aan uw weides is het mogelijk om beide mengsels te mengen met DSV Herb Mix, een speciaal samengsteld kruidenmengsel. 


Wij respecteren uw privacy!

Om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken worden er cookies en anonieme analysetechnieken gebruikt. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van web-tracking om de website aan uw behoeften aan te passen. Indien u hier bezwaar tegen heeft kunt u klikken op de link privacy policy onderaan deze website, u kunt de verwerking van uw gegevens elk gewenst moment intrekken. Hier vindt u tevens meer informatie over uw rechten met betrekking tot de AVG-wet en ePrivacy richtlijnen

Akkoord met anonieme web analyse Ga alleen verder met noodzakelijke cookies