Datum: 11.01.2021
Het groeiseizoen van gras lijkt te veranderen. De voorjaarsgroei komt door zachte winters vroeger op gang, in de zomer is het droog en soms volgt er een inhaalslag in het najaar. Hoe ga je hier mee om als melkveehouder?

Profiteer van voorjaarsgroei

Vroeg in het groeiseizoen is er normaal gesproken voldoende vocht beschikbaar. Het gras groeit vlot en de voederwaarde is goed. Vaak is de 1e snede de basis voor het winterrantsoen. Dan wil je toch maximaal profiteren van de 1e snede? COUNTRY MilkMore 14 en 15 bevatten het tetraploïde Engels raaigras Explosion. Op de Rassenlijst scoort Explosion 112 voor ‘opbrengst 1e snede’. Dit is de hoogste score van alle rassen. Ook de jaaropbrengst van Explosion is top onder zowel weiden als maaien.

Meer veilige pensenergie

Gras met een goede celwandverteerbaarheid breekt geleidelijk af in de pens. Zo krijg je veilige pensenergie om de pensflora te voeden. In proeven van DSV en in onafhankelijk onderzoek blinkt het Milk Index ras Explosion uit met een goede celwandverteerbaarheid en een voederwaardescore van 103.

Wil je meer weten over gras en voederwaarde? Volg dan de videoserie ‘Het geheim van Milk Index ontrafeld’ op dsv-zaden.nl.