Datum: 22.08.2023

Hugo Corstjens van Maatschap Corstjens uit Haler heeft veel ervaring met COUNTRY mengsels maar teelt nu voor het eerst COUNTRY MilkMore 13, een maaimengsel met rode en witte klaver. Begin juli zijn er al 3 snedes gemaaid en de 4e snede is vol aan het groeien.

“We hebben gras, mais en soms ook andere gewassen in rotatie en zaaien regelmatig opnieuw in, meestal na snijmais,” geeft Corstjens aan. “Vanwege de stevige kunstmestprijzen en de nieuwe GLB-regels hebben we afgelopen najaar voor het eerst MilkMore 13 gezaaid. De groei van het gras-klaver in het najaar was goed, maar er kwam wel muur in. We hebben een bespuiting en wiedeggen overwogen, maar uiteindelijk hebben we niks gedaan en zien we muur na de eerste snede niet meer terug,” aldus Hugo.

Gras moet opbrengst en kwaliteit leveren

Gras-klaver bevalt goed

“Bij gras vinden we de opbrengst belangrijk, alles gaat over de weegbrug. Soms oogsten we een eerste snede gras waarna we rond 15 mei nog mais zaaien. Dat gaat hier prima, mits je beregening achter de hand hebt. Maar ook een goede voederwaarde telt bij ons, met voldoende eiwit.”

“Dit perceel ligt op zandgrond met een zwarte laag van 80 cm. We hebben twee regenhaspels en hebben tijdens de hitteperiode in mei en juni ook beregend. Onze ervaring is dat je zo het gras aan de groei houdt zodat we om de 4 weken kunnen maaien,” geeft Corstjens aan.

 

Foto: Hugo Corstjens bekijkt de intensieve beworteling van COUNTRY MilkMore 13

“Bij gras is opbrengst belangrijk, maar ook een goede voederwaarde telt bij ons, met voldoende eiwit”

We steken een zode uit die intensief doorworteld is. De penwortel van de rode klaver is zichtbaar met de nodige stikstofknolletjes. De rode klaver (Milvus) heeft een groter blad en is behaard. De witte klaver (Liflex) is kleiner, onbehaard en zit wat meer onderin de zode. De witte klaver zal meer naar voren komen als rode klaver weg valt, bijvoorbeeld op de kopakker. De klaver moet ongeveer 150 kg stikstof kunnen binden die gedurende het jaar geleidelijk vrij komt.

MilkMore 13 bevat naast Engels raaigras ook de tetraploid beemdlangbloem. Deze heeft een breder blad met een glanzende achterkant, wortelt diep en is goed verteerbaar.

Kant-en klaar gras-klaver

Het mengsel is kant-en-klaar en er hoeft dus op het erf geen klaver ingemengd te worden. “Deze COUNTRY MilkMore 13 is gezaaid door de loonwerker. De klaver staat keurig verdeeld over het perceel,“ aldus Corstjens. “In het najaar gaan we weer inzaaien na mais, wellicht gaan we dan weer voor gras-klaver.”

Meer weten over COUNTRY MilkMore en onze Milk Index rassen?

Klik hier voor meer informatie of neem contact op met onze specialisten: