Datum: 28.04.2023

Voor een vruchtbare bodem is grasland van onschatbare waarde. Op alle belangrijke bodemeigenschappen scoort gras namelijk goed en verbetert het zelfs de bodem. Gewasresten en de wortels van gras zorgen voor een verhoging van het organische stofniveau. Doordat de bodem onder grasland jaren in tact blijft heeft dit ook een positief effect op de bodemchemie, bodemstructuur en het bodemleven. Op een grasperceel zal overtollig water in de winter ook sneller opgenomen worden dan op een akkerperceel, waarbij het gras in de zomer het vocht juist langer vast houdt.

Efficiënt omgaan met nutriënten in de bodem

Grasland heeft een grote toegevoegde waarde voor de bodem in een vruchtwisseling. Gras brengt de bodem tot rust, verbetert de structuur en vangt nutriënten op die door een volgend gewas kunnen worden benut. Maar ook binnen graslandpercelen zijn er interessante verschillen die steeds meer aandacht krijgen. Aanscherping van regels zorgt ervoor dat er steeds minder bemest mag worden. Efficiënt en goed
omgaan met de nutriënten in de mest is dan ook van groot belang en kan net dat kleine verschil maken. De bodem is een groot vat vol met bodemleven en nutriënten. Het kunnen gebruiken van deze bodem zal dan ook alleen maar belangrijker worden. Gras wortelt zo’n 25 cm diep. Echter uw eigendom gaat dieper dan 25 cm: deze wordt amper of niet benut. Stel je eens voor wat voor een wereld hier nog onder zit en zo voor het grijpen ligt als we verder de diepte in gaan.

Toevoeging van klavers en kruiden voor stikstofbinding

De COUNTRY MultiLife mengsels zijn mede hiervoor ontwikkeld. Naast de bekende grassoorten zoals Engels raaigras en timothee kan rietzwenk veel dieper wortelen. Verder bevatten deze mengsels ook klavers en kruiden. Met name de kruiden kunnen veel dieper wortelen. Zo zag je tijdens de droogte in 2019 dat gras bruin verkleurde en de rode klaver, smalle weegbree en chicorei groen bleven. Op de foto zijn de verschillen in wortelstelsels duidelijk te zien: zo zie je dat het mogelijk is om de bewortelingsdiepte met COUNTRY MultiLife te verdubbelen. Een belangrijk voordeel van de klavers in deze mengsels is juist in de lucht te vinden. Klavers kunnen met behulp van bacteriën ‘gratis’ stikstof uit de lucht binden en deze beschikbaar maken in de bodem.

Door de verschillende componenten verhogen de COUNTRY MultiLife mengsels zowel boven als onder de grond de biodiversiteit, wat goed is voor bodem, koe en omgeving.
 
Jaren van onderzoek en testen heeft gezorgd voor twee COUNTRY MultiLife mengsels die zich bewezen hebben in een samenstelling, waarbij alle soorten optimaal samenwerken en tot hun recht komen. COUNTRY MultiLife 16 is speciaal voor beweiden en COUNTRY MultiLife 14 is soortenrijk grasland meer geschikt voor maaien.

Meer weten over (soortenrijk) grasland en bodemverbetering?

Download de gratis teelthandleiding

Soortenrijk grasland met kruiden heeft een ander teeltmanagement en onderhoud nodig dan normaal grasland. Downdload hier de gratis teelthandleiding voor meer informatie.

Lees hier de kennisartikelen en bekijk video's over bodemverbetering

100 jaar groei door innovatie
Volg onze bodemreis waarin we onze kennis delen omtrent de interactie tussen de bodem en planten. Wij gaan voor een gezonde, weerbare bodem. Voor nu, en voor de toekomst!

Project 1001ha kruidenrijk grasland met €150 korting

De 1001ha kruidenrijk grasland actie is bedoeld om melkveehouders met een speciale korting laagdrempelig kennis te laten maken met soortenrijke mengsels. Het doel is om de komende periode 1001 hectare grasland soortenrijk te maken. Ook DSV zaden Nederland neemt aan deze actie. U kunt meer lezen over deze actie op 1001ha.nl.