Datum:

' Duurzame bouwplannen' is een onderwerp waar in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn aandacht aan wordt besteed. Een van de manieren om hier op in te spelen is het inzetten van een “rustgewas”.

Wat is een rustgewas?

Een rustgewas kan worden ingezet in een vruchtwisseling om de water- en bodemkwaliteit te verbeteren. De rustgewassen hebben een diepgaand wortelstelsel. Hierdoor kan de bodemstructuur worden verbeterd en kunnen voedingsstoffen dieper in de bodem worden opgenomen. Door de rotatie van gewassen zal er een lagere druk van gewasgebonden ziektes zijn en het organische stof gehalte van de bodem neemt toe.

Sorghum als rustgewas

Een van de mogelijke gewassen die ingezet kunnen worden is sorghum. Het gewas is zeer goed inzetbaar in een ruwvoerrantsoen. De graanachtige plant zorgt voor structuur, smakelijk ruwvoer en heeft een pluim met zetmeel. Sorghum kan relatief goed tegen drogere omstandigheden. Dit komt enerzijds door het diepgaande, uitgebreide, wortelstelsel. Anderzijds heeft sorghum een ‘waslaagje’ op de stengel en het blad waardoor vocht minder snel verdampt.

Doordat sorghum een goede droogtetolerantie heeft en één keer per jaar geoogst wordt past het uitstekend op percelen die verder van huis liggen. Beregening is minder noodzakelijk en er is slechts één keer per jaar transport nodig voor de oogst.

Productkeuze

De toepassingsmogelijkheden en kenmerken van de verschillende sorghumtypes zijn erg divers. In grote lijnen kan het ruwvoergewas in Nederland worden verdeeld in 2 types:

  • Opbrengst en structuur
  • Voederwaarde

Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, daarom is het per bedrijf verschillend welke sorghum het beste past in een ruwvoerbouwplan en –rantsoen.

Een derde optie is een mengteelt met snijmais. In deze Sorghum-Mais Mix worden de voordelen van sorghum én mais gecombineerd.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over onze sorghumproducten en/of sorghumteelt?

Neem dan gerust eens een kijkje op onze website of neem contact op met een van onze medewerkers.

Kijk voor de actuele wet- en regelgeving op www.RVO.nl.