Datum: 15..06.2022

Nicole Gijzel-Bil heeft een VOF met haar vader in het Zeeuwse Schouwen-Duiveland. Ze runt een akkerbouwbedrijf van in totaal 90 ha in het dorp Kerkwerve. Naast het akkerbouwbedrijf zijn zowel Nicole als haar vader Sjaak Bil parttime actief als teeltbegeleider bij DSV zaden Nederland. Nicole deelt haar praktische kennis met ons en legt uit hoe zij groenbemesters gebruikt in het kader van Niet Kerende Grondbewerking (NKG.)

30 ha groenbemesters

Nicole vertelt over haar bedrijf: “we telen op kleigrond diverse gewassen, waaronder een aantal (zaaizaad)vermeerderingen: koolzaadvermeerdering, graszaad en pootaardappelen. Daarnaast verbouwen we ook consumptieaardappelen, suikerbieten en tarwe. Elk jaar zaaien we voor ongeveer 30 ha aan groenbemesters in. Meestal voor de aardappels en voor de suikerbieten; meestal na graszaad en tarwe.

Niet Kerende Grondbewerking (NKG)

Nicole zegt: “voor het tweede jaar maken we gebruik van Niet Kerende Grondbewerking. Dit betekent dat we de grond niet ploegen. Na de oogst van het hoofdgewas doen we alleen een stoppelbewerking met bijvoorbeeld een graslandfrees. We trekken de grond los met een cultivator en/of een bouwvoorlichter. Het voordeel is dat er een betere ontwikkeling is van het bodemleven en dat het water beter infiltreert, en in het voorjaar een betere capillaire werking heeft. Dit zorgt weer voor een betere bodemstructuur. Vervolgens zaaien we de groenbemester in en daarna komen we het hele jaar niet meer op het land, tenzij het tegen het eind van het jaar vriest. Dan rollen we groenbemesters zodat deze goed verteren in het voorjaar.”

Keuze van de juiste groenbemester

Nicole kiest voor verschillende groenbemestermengsels. Het is soms een beetje zoeken naar het juiste mengsel. Ze vertelt: “voor de aardappels zaaien we TerraLife® SolaRigol TR. Voor de bieten kiezen we TerraLife® N-Fixx maar ook TerraLife® Betamaxx. Belangrijk is dat het meeste afvriest of afsterft. Dicht bij de zee vriest het niet vaak, dus dan wil je dat het gewas afsterft in het voorjaar. Het liefst hebben we zo min mogelijk gras- en graanachtigen in een mengsel. Dat geeft zo min mogelijk verstoppingen en zo min mogelijk een zode.” Grasachtigen vriezen bijna niet kapot en zijn lastiger te bewerken in het voorjaar. ”De Tillage rammenas die ook voorkomt in de TerraLife® mengsels is juist goed te bewerken,” aldus Nicole.

Nicole zegt: “dit voorjaar hebben we best wat kleine nachtvorsten gehad. We hebben het gewas toen gerold. De Tillage rammenas was toen voor 95% kapot. Alleen de Japanse haver kwam weer terug. Hierdoor moest dieper gewerkt worden met de rotorkopeg zodat deze niet op de pollen gaat lopen. De gewasresten van de Japanse haver zorgen anders voor verstoppingen in de zaaimachine.”

"We kiezen voor verschillende groenbemestermengsels: Het is soms een beetje zoeken naar het juiste mengsel."

Overstappen naar NKG

Er waren diverse argumenten voor Nicole om over te stappen naar NKG. “Niet Kerende Grondbewerking zorgt voor een verbeterde capillaire werking van de ondergrond. Op Schouwen-Duiveland kunnen we niet beregenen door het zoute grondwater. We hebben geen zoet water ter beschikking. We moeten het dus van de regen hebben en van de capillaire werking van de ondergrond waardoor we in het vocht kunnen zaaien,” aldus Nicole.

Nicole vervolgt: “dit jaar waren we met de bieten iets te vroeg met zaaien. Bij iets te diepe bewerking kwamen valse kluiten naar boven. Later was er toch wat regen gekomen waardoor de bieten gelukkig wel allemaal boven kwamen. Het is soms wel lastig om het juiste zaaimoment te kiezen. De aardappels kwamen dit jaar wel goed in het vocht te liggen. Dus dat lijkt in eerste instantie goed.”

Bewerken van een groenbemester: zo min mogelijk

Er worden bij NKG zo min mogelijk bewerkingen toegepast op groenbemesters. Nicole zegt: ”het zou wel mooi zijn om in het najaar een bewerking te kunnen doen op de groenbemester waar bieten komen. In de praktijk gebeurt dit vaak niet, omdat het dan te nat is. Maar als er nachtvorst is dan willen we het gewas graag een keer rollen. Dan zijn de meeste gewasresten in het voorjaar wel weg.”

Nicole vervolgt: eventueel als er een hele dikke massa aan groenbemester staat maken we gebruik van de klepelmaaier. In het voorjaar maken we ook nog gebruik van de rotoreg. Deze bewerkt de bodem ook nog. Een sneleg werkte minder goed, is onze ervaring. Deze was of te diep, of het gewas ging stropen. Het mooiste is eigenlijk een machine die het gewas goed afsnijdt en de grond een klein beetje beroert. Maar om te investeren in een machine die je maar één keer per jaar gebruikt doe je ook niet. Daarom doen we het met de machines die we hebben.”

Nicole heeft tips voor collega’s die ook werken met groenbemesters en NKG: “gebruik het liefst een mengsel met zo min mogelijk Japanse haver. Hiervoor is de TerraLife® N-Fixx heel geschikt. Deze vriest heel makkelijk af en laat een fijn zaaibed achter. Naast de TerraLife® N-Fixx zou het mooi zijn om een mengsel te hebben met weinig grassen die je nog in september kan zaaien en wat nog een gewasje wordt, zodat de bodem goed bedekt blijft in de winter.

TerraLife® Innovatiedag: met groenbemesters bodemnutriënten benutten

28 juni 2022 - 12.30-17.00 uur

Nicole Gijzel zal op dinsdag 28 juni op de TerraLife® Innovatiedag in Ven-Zelderheide vertellen over haar praktijkervaringen met groenbemesters en Niet Kerende Grondbewerking. De TerraLife® innovatiedag heeft als thema: met groenbemesters bodemnutriënten benutten.

Deelname aan deze dag is gratis en spuitlicentie verlengen is ook mogelijk. Klik hier voor het programma. Direct aanmelden kan met onderstaande knop: