Datum: 18.01.2023
Ultravroege mais kent als groot voordeel dat het een kort groeiseizoen heeft. In een periode van ongeveer 20 weken kan een volwaardig gewas geteeld worden. Dit biedt verschillende voordelen voor de teler in een (ruwvoer)bouwplan.

Ultravroege mais biedt mogelijkheden

Mais in het noorden van Nederland

De veredeling van mais heeft er voor gezorgd dat er steeds vroegere rassen op de markt zijn gekomen. Ultravroege maisrassen maken het mogelijk om ook in het noordelijke deel van het land mais te telen. De rassen FLYNT en AMBIENT zijn de vroegste rassen op de Nederlandse markt met een FAO-getal van respectievelijk 110 en 120. Deze rassen kunnen ook in het noorden van Nederland een prima opbrengst leveren met een zeer goede voederwaarde.

Zaaien na een voorvrucht

Ultravroege mais kan zelfs tot 20 juni ingezaaid worden. Dit biedt kansen in ‘koudere’ gebieden maar geeft ook de mogelijkheid om voor de maisteelt een gewas te oogsten. Zo past ultra vroege mais goed na een bollenteelt. Ook biedt het de mogelijkheid om een GPS-gewas te oogsten of een snede gras te maaien in het voorjaar. Dit past perfect in een ruwvoerbouwplan waar gestreefd wordt naar 2 teelten in een jaar. Kijk altijd op de website van RVO voor de actuele wet- en regelgeving rondom het scheuren van grasland.

Vroeg oogsten geeft ruimte

De voordelen van de korte groeiperiode van ultravroege mais zitten niet alleen in de mogelijkheid om laat te zaaien. Als de omstandigheden gunstig zijn kan de mais vroeg gezaaid worden maar ook vroeg geoogst. Zo kan er tijdig een vanggewas worden ingezaaid dat veel tijd heeft om zich goed te ontwikkelen. De vroege oogst biedt ook de ruimte voor het inzaaien van nieuw grasland. Het maisras LIKEit, met FAO-getal 180, past in (Zuid-)Nederland zeer goed in combinatie met het inzaaien van COUNTRY-weidemengsels in september. Daarnaast zijn de oogstomstandigheden bij vroege oogst gemiddeld genomen beter waardoor er minder spoorvorming en structuurproblemen in de bodem optreden.

Welk ultravroeg maisras past bij u?

In het “Rassenbulletin snijmais ultravroeg” publiceert Wageningen University & Research onderzoeksresultaten van de beste ultravroege maisrassen. AMBIENT en FLYNT staan bovenaan de lijst met een goede opbrengst, voederwaarde en plantkundige eigenschappen.

Op zoek naar een maisras met een langer groeiseizoen? Kijk dan eens naar GLUTEXO. Dit ras met FAO-getal 250 staat sinds 2023 op de CSAR aanbevelende rassenlijst en kenmerkt zich door de grote kolf en goede bladgezondheid.

Meer weten over de maisrassen van DSV zaden? Klik hier voor meer informatie: